Kammermusik i Diamanten: Bach, Sjostakovitj, Berg og Brahms

Alexandre Tharaud og Jean-Guihen Queyras

 

To af Frankrigs førende solister har dannet duo gennem næsten 20 år og spiller med et helt særligt musikalsk og scenisk nærvær. Deres unikke samarbejde er senest kommet til udtryk i deres indspilning af de to Brahms-sonater, der udkom januar 2018. 


Gramophone kaldte indspilningen uimodståelig, og i Politiken skrev Thomas Michelsen:’Han (Jean-Guihen Queyras) bruger sin cello med samme dygtighed og elegance, som Jack the Ripper ville bruge et barberblad.’.

Eftermiddagens program indeholder Brahms første mesterværk for cello og klaver, e-mol-sonaten for cello og klaver. Den er inspireret af J. S. Bachs musik, derfor er Bach ligeledes på programmet. Duoens mangeårige samarbejde har efterhånden sikret dem  et stort repertoire, og de to øvrige komponister på programmet er Sjostakovitj og Berg.

Jean-Guihen Queyras’ repertoire strækker sig fra tidlig barokmusik til nyskrevne kompositioner. Han har især modtaget stor anerkendelse for sin sammensætning af koncertprogrammer, som bl.a. består af J. S. Bachs cellosuiter kombineret med moderne musik for solo-cello. Queyras’ klare fokus på musikken i sig selv samt hans tilgang til at formidle den i tråd med både komponistens intentioner og sit eget nærvær i koncertsituationen er en kvalitet, der ligger i forlængelse af hans tætte kunstneriske samarbejde med den betydningsfulde, moderne franske komponist, dirigent og filosof Pierre Boulez.


Pianisten Alexandre Tharaud
 har en stor kærlighed for sit hjemlands musik, fra barokkomponisterne Jean-Philippe Rameau og François Couperin til det 20. århundredes store franske komponister som Debussy og Ravel. I en dansk sammenhæng har Alexandre Tharaud markeret sig helt særligt, da det var ham, der i 2016 stod for uropførelsen af Hans Abrahamsens klaverkoncert Left, alone (2015)der ligesom Ravels Klaver-

koncert for venstre hånd i D-dur udelader brugen af højre hånd. Efter uropførelsen af værket i Köln, kunne man ligeledes opleve ham ved den danske premiere på koncerten med DR Radiosymfoniorkestret.

 

Program:

J. S. Bach: Gambesonata nr. 2 I D-dur

Dmitrij Sjostakovitj: Sonate

-Pause-

Alban Berg: Four pieces

Johannes Brahms: Sonate nr. 1 i e-mol

  

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt musikproducent Jesper Egelund Pedersen, jepe@kb.dk eller 91 32 42 25.