Banebrydende børnebøger

Lille_virgil2
Perlerække af populære historier fra 30’erne til i dag:

Banebrydende børnebøger 

I pop op-udstillingen Banebrydende børnebøger samles nogle af de børnebøger, der siden 1930’erne til i dag har fascineret og vakt begejstring hos børn og voksne, og som har vist nye veje for børnelitteraturen. Udstillingen vises sideløbende med DEN STORE THOMAS WINDING UDSTILLING i Den Sorte Diamant om forfatteren, tv-manden og billedkunstneren Thomas Winding, hvis værker børn i alle aldre har nydt gennem mange år. 

Banebrydende børnebøger viser børnelitteratur fra 1960’ernes omvæltningstid og disses historiske forudsætninger, nemlig børnelitteratur fra 1930’erne og 1940’erne, der var præget af kulturradikale og reformpædagogiske tiltag. Derudover udstilles nyere dansk børnelitteratur, der i mange henseender viderefører 1960’ernes opbrud.

Børnelitteraturen eksisterer ikke uafhængigt af det omkringliggende samfund. I denne litteratur kan man spore de radikale ændringer i kulturel og social henseende, der er sket i Danmark i det 20. århundrede. Børnelitteraturen præges, men er også med til at præge. Og i udstillingen vises nogle af de værker fra børnelitteraturen, som har været læst af forskellige generationer og på tværs af generationer. 

Børnebøgerne fra 1930’erne og 40’erne er kendetegnet ved at være gennemillustreret og ved at behandle emner, der ikke tidligere har været del af børnelitteraturen. Værker fra 1960’ernes nybrud i dansk børnelitteratur med forfattere som Ole Lund Kirkegaard, Halfdan Rasmussen og Cecil Bødker er sprogkunstværker i egen ret. Men de afspejler også det igangværende opbrud, herunder en ny holdning til barnet, hvor barnet ikke skulle belæres, men derimod have lov til at være sig selv. Nutiden har også sin egen perlerække af populære børnebøger. Nogle af de mest populære og nyskabende, som også vises i udstillingen, er Jakob Martin Strids mange bøger samt Manu Sareens serie om Iqbal Farooq. 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt formidlingsproducent Lene Eklund-Jürgensen, 91 32 47 40, leek@kb.dk.

8. juni - 1. november
Oktogonen og Dronningesals-montrerne:
Banebrydende børnebøger