Asli Erdoğan - det litterære øjenvidne

Hun skriver om uret og undertrykkelse

 


Menneskerettigheder, kurdiske rettigheder og vold mod kvinder er tre vigtige temaer, der har præget Asli Erdoğan som både aktivist, forfatter og samfundskritisk skribent i aviserne Radikal og Özgür Gündem.

 

Klummerne i sidstnævnte kurdiskvenlige dagblad medførte, at hun i august 2016 blev arresteret og tiltalt for ’medlemskab af en terrororganisation’ og for at ville ’splitte staten og landet’. I december 2016 blev hun løsladt og har siden august 2017 opholdt sig uden for Tyrkiet.

 

Som skønlitterær forfatter debuterede hun allerede i 1977, men det var roman nummer to, Byen i blodrød kappe, som befæstede hendes position som forfatter. Romanen udkom sidste efterår på dansk.
’Asli Erdoğan er en meget skarptseende og følsom forfatter, som skaber fuldkomne litterære tekster’, har den tyrkiske nobelpristager Orhan Pamuk sagt om hende, og det blev bekræftet i 2010, da hun fik den vigtigste tyrkiske litteraturpris, Sait Faik Story.

 

Det er Erdoğans stærke og originale måde at formidle vidnesbyrd om uret på – både vedrørende vrangsiden af Tyrkiet og i den vestlige verden som helhed – som har udløst anerkendelse og respekt. Det velrenommerede franske litteraturmagasin Lire valgte hende i 2005 til at være en af morgendagens 50 mest lovende forfattere. Hun har desuden fået den norske Grenseland-prisen i 2013 for at have udfordret og sat spørgsmålstegn ved religiøse, sociale og kulturelle konventioner og for at skildre den kvindelige erfaring i et frihedsperspektiv.

 

Asli Erdoğan er netop blevet tildelt The Simone de Beauvoir Prize 2018 for kampen for ligestilling mellem mænd og kvinder og mod krænkelser af menneskerettighederne.

 

I 2016 fik hun Tucholsky-prisen af svensk PEN og blev samtidig æresmedlem af både norsk og dansk PEN.

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Onsdag 31. januar kl. 20

Blixen-salen

Europas stemmer:

 

Asli Erdoğan i samtale med journalist Rakel Chukri, kulturchef på avisen Sydsvenskan.

 

Arrangementet med Asli Erdoğan er en del af serien Europas stemmer, der sætter fokus på fortællinger, perspektiver og analyser fra et Europa i forandring. I forbindelse med Informations Forlags bogserie Europæiske Ideer vil Ordscenen i løbet af 2018 og 2019 præsentere nogle af de mest udfordrende og afgørende ideer fra kontinentets mest relevante nulevende tænkere og skribenter.

Kommende arrangementer:

7. februar: Ivan Krastev (BG) i samtale med Lykke Friis

20. februar: Olivier Roy (FR), samtalepartner offentliggøres på www.densortediamant.dk