Saleem Ashkar, Beethoven og Sjostakovitj

 

Saleem Ashkar har flere gange været DiamantEnsemblets musikalske gæst, og nu kommer den palæstinensisk-israelske pianist tilbage som kammermusiker og som solist – med godt med Beethoven på programmet.

Fire af ensemblets musikere går på scenen med Ashkar og spiller den uopslidelige Kvintet for klaver og blæsere i es-dur

Som noget nyt overlader DiamantEnsemblet scenen helt solo til aftenens gæst ved denne koncert, og her har Ashkar valgt at spille Beethoven, hvis musik løber som en rød tråd igennem hele hans karriere. Han har i 2015 og 2016 spillet flere komplette Beethoven-sonate-cyklusser, bl.a. i Berlin og Prag, så han er i god Beethoven-form. Denne aften skal vi opleve ham i en af de nok mest kendte klaversonater og klassiske stykker overhovedet, Måneskinssonaten.

Der er værker, der står med ikonisk prægnans i kammermusikrepertoiret. Russeren Dmitrij Sjostakovitj har skabt flere af disse – musik, der er dynamisk, udtryksfuld og samtidig helt skarptskåren. En af disse titler tager DiamantEnsemblets strygere sig af sammen med Saleem Ashkar: Sjostakovitjs Kvintet for klaver og fire strygere i g-mol, et helstøbt stykke musik fra 1940.

Koncerten indledes med György Ligetis 6 bagateller for blæserkvintet – et værk fra 1953 og altså fra før Ligeti flygtede fra Ungarn i 1956 og før hans musik blev avantgarde. De seks stykker musik bruger grupper af toner som eneste kompositoriske regel og 1. sats er komponeret udelukkende af de fire toner C, E, Eb og G, i de følgende satser bruges så flere og flere toner, og sidste sats gør brug af 11 toner – alle toner undtagen C!

Tirsdag 15. november kl. 20
Dronningesalen
Saleem Ashkar, klaver og DiamantEnsemblet

Billetsalg i Diamantinformationen (man-lør 8-21) og på www.billetlugen.dk: 165kr/125kr/90kr
Pressefotos kan downloades og bruges frit – fra www.kb.dk/pressphoto.
Mere information hos: Musikproducent Jesper Egelund, jepe@kb.dk – tel: 91 32 42 25