Transatlantiske samtaler og polar-skatte på web

Arctic Imagination med danskere på scenen i New York:

 

I efteråret 2017 kuraterer Det Kongelige Bibliotek en række arrangementer i samarbejde med New York Public Library, som finder sted på biblioteket på 5th Avenue. Det er på live-scenen LIVE from the NYPL, at en række danske kunstnere, forskere og forfattere medvirker. Arrangementerne er en del af Arctic Imagination, et samarbejde på tværs af Atlanten mellem seks store biblioteker om den forsvindende is og de stigende temperaturer.

 

På torsdag deltager Olafur Eliasson og Minik Rosing på LIVE from the NYPL. Siden følger forfatteren Kim Leine sammen med den amerikanske interviewer og direktør for live-scenen, Paul Holdengräber, og i december medvirker journalist og Arktis-kender Martin Breum i en samtale med forfatter og aktivist Naomi Klein.

 

I tilknytning til arrangementsrækken Arctic Imagination introduceres nu også en webside (www.arcticimagination.com/polar_treasures), der præsenterer et udsnit af bibliotekernes imponerende samlinger af Arktis-materiale. Det er samtidig disse samlinger med deres omfattende beskrivelse af fortidens Arktis, som danner klangbund for arrangementernes samtaler om fremtiden samme sted. Højdepunkter og klenodier, der fra samlingernes uoverskuelige mørke nu bringes frem i lyset på websiden, er inddelt i fire temaer:

 

  • Travelling Towards Tragedy
  • Mapping Myths
  • Tales of Heroes
  • Through the Looking Glass

 

På siden kan man således bl.a. studere Jørn Brønlunds berømte dagbogslinjer fra den skæbnesvangre Danmarks-Ekspeditionen 1906-08, et fantasifuldt Nordpolen-kort fra 1595, smukke laterna magica-illustrationer fra den berømte Vega-ekspedition gennem Nordøstpassagen (1878-80) og en illustration fra 1896 af den store norske polarhelt Fridtjof Nansen, der står på toppen af verden – altså på selve Nordpolen.

Det sidste tema, Through the Looking Glass, udforsker de mere poetiske og fabulerende sider af Arktis-materialet. Det gælder bl.a. manuskriptet til H.C. Andersens fortælling Ved det yderste hav fra 1854, der indledes med følgende profetiske linjer:

 ”Et Par store Fartøier vare sendte høit op mod Nordpolen for der at finde Landenes Grændser mod Havet og prøve hvor vidt Menneskene kunde der trænge igjennem.”

 Samlingssiden med polar-skattene kan tilgås fra på torsdag den 21. september: www.arcticimagination.com/polar_treasures

Næste Arctic Imagination-arrangement på Det Kgl. Bibliotek:

Lørdag 25. november kl. 17 med Nikolaj Coster-Waldau, Minik Rosing og Martin Breum.

 

Arctic Imagination - en kunstnerisk brainstorm om smeltende is og stigende temperaturer på tværs af Atlanten. På blot 100 år er Arktis og Nordpolen blevet forvandlet fra livsfarlige og gådefulde yderområder til egne, der har brug for vores beskyttelse og ansvarsfølelse. Det Kgl. Bibliotek, New York Public Library, Najsonalbiblioteket i Oslo, Kungliga Biblioteket i Stockholm, Stockholms Stadsbibliotekt, Landsbiblioteket i Nuuk og Det Danske Generalkonsulatet i New York er i 2017 med Arctic Imagination gået sammen om et enestående samarbejde på tværs af Atlanten, hvor en række højt profilerede kunstneriske og kreative stemmer vil bidrage til den globale brainstorm på området. Bibliotekernes omfattende arktiske arkiver og samlinger fungerer som klangbund for samtalerne.

Se intro-video: https://www.youtube.com/watch?v=2sPlGaSg1Nw&feature=youtu.be

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

 

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.