Marina Abramović indtager Den Sorte Diamant

Performancekunst og kulturskatte:

 

Den serbiske performancekunstner Marina Abramović vil i 2017 skabe en totalinstallation på Det Kgl. Bibliotek i København, der etablerer et helt nyt møde mellem publikum og bibliotekets værker. Udgangspunktet er bibliotekets permanente skatteudstilling, som Abramović er inviteret til at gå i clinch med, og resultatet bliver en installation, hvor udstillingsgæsterne indgår som en performativ del af udstillingen.

Marina Abramović er kendt som en af tidens største og mest grænseoverskridende performancekunstnere, og i sin kunstnerisk tilgang søger hun ofte det risikable og ekstreme – både i sin konfrontation med publikum og i omkostningerne for sin egen krop. Hendes meritter omfatter en stribe spektakulære performance-værker som Rhythm 10, The Lovers, Balkan Baroque og The Artist Is Present – hvoraf sidstnævnte på Museum of Modern Art i New York i 2010 blev set af over 850.000 besøgende.

Samarbejdet med Marina Abramović ligger i forlængelse af Det Kgl. Biblioteks mangeårige tradition for at invitere markante, internationale kunstnere til at arbejde med en udfoldelse af biblioteket samlinger. Tidligere samarbejder tæller bl.a. Robert Wilson, Hotel Pro Forma, Peter Greenaway og Andrey Bartenev.

Det Kgl. Biblioteks skatteudstillingen viser de vigtigste og mest værdifulde genstande og værker fra Det kgl. Biblioteks samlinger gennem et tidsrum på 1.400 år – fra Gregor af Tours’ Frankerkrønike fra 600-tallet til H.C. Andersens dagbog og Karen Blixens manuskripter. I forbindelse med arbejdet med projektet har Marina Abramović bl.a. taget afsæt i Søren Kierkegaards breve, Saxo’s Danmarkshistorie og Stenos krystal-observationer - og dykker således dybt ned i den traditionsbundne danske kulturarv.

Marina Abramović udtaler følgende om projektet:

Bøger er en optegnelse af vor civilisations hukommelse. Disse genstande besidder en særlig energi, og en del af denne energi kommer fra det, der er inde i dem. Jeg håber at skabe en interaktiv installation, som medfører meget mere direkte auditiv og visuel adgang til de skattede bøger.”

 

Den permanente skatteudstilling med Marina Abramović’ totalinstallation åbner tirsdag den 20. juni.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt udstillingsproducent Christina Back: 91 32 42 26 eller chrb@kb.dk.

Fra tirsdag 20. juni 2017

Montanasalen:
Permanent skatteudstilling, designet af Marina Abramović

 

Marina Abramović i Danmark
Totalinstallationen på Det Kgl. Bibliotek vises samtidig med Louisianas store retrospektive udstilling Marina Abramović – The Cleaner