Lou Reeds 'Metal Machine Music'

Musikhistoriens værste album nogensinde – i koncertform

Caspar EricAthelas Sinfonietta spiller på ikke-elektroniske instrumenter Lou Reeds omstridte værk.

Lou Reeds album Metal Machine Music udkom på dobbelt-lp i 1975 og blev øjeblikkelig betragtet som et af de værste album nogensinde.
Nu, 45 år efter dets udgivelse, opføres det omstridte værk for første gang af Athelas Sinfonietta Copenhagen.

Anmelderne brugte i 1975 formuleringer som "Det lyder som en dyb stønnen fra et galaktisk køleskab", og at det var lige så spændende at opleve som ”en nat på en tom rutebilstation”. Eller: "Ethvert lokale, hvor denne plade sættes på vil tømmes for mennesker på et øjeblik". I bogen The Worst Rock 'n' Roll Records of All Time af Jimmy Guterman og Owen O'Donnell er det nr. 2 på listen.
Det skulle dog vise sig, at der inde i det støjbaserede albums susende feedback gemte sig et mylder af detaljerede overtoner og klange, der på mange måder forenede rockens energi med elementer fra samtidens kunstmusik.

Fordybelse i støjens univers
Dette hørte Reinhold Friedl, kunstnerisk leder af det tyske ensemble Zeitkratzer, og han overbeviste Lou Reed om, at værket havde et stort potentiale transskriberet for ikke-elektroniske instrumenter. Lou Reed og Zeitkratzer opførte første gang værket sammen i 2002, og ensemblet har siden opført værket i flere versioner.

Ved aftenens koncert fortolkes Metal Machine Music af Athelas Sinfonietta, der i samarbejde med Reinhold Friedl har fordybet sig i Lou Reeds støjende univers. Når værket spillets i sin helhed med akustiske instrumenter, får publikum en helt ny oplevelse af en af musikhistoriens måske mest misforståede frembringelser.
Et værk, som umiddelbart kan virke monotont og strukturløst, men som er alt andet.
Publikum dikteres ikke i nogen bestemt retning. I stedet kan man frit gå på opdagelse i lyduniverset, og alt efter, hvad man vælger at stille ørerne ind på, skabe sit eget værk.

Onsdag d. 7. oktober 2020 kl. 20 Dronningesalen
Program
Lou Reed Metal Machine Music
Bearbejdet af Reinhold Friedl
Medvirkende:
Athelas Sinfonietta