Matilda Gustavsson om MeToo i medierne

Topaktuel foregangskvinde i nordisk debat om sexchikane

Caspar EricMatilda Gustavsson (foto: Thron Ullberg) og Lise Bach Hansen (t.h.), som i mange år har stået i spidsen for bl.a. International Forfatterscene i Den Sorte Diamant

Bedst som man troede, at debatten om MeToo og sexchikane var forstummet i Danmark, har Sofie Linde sparket nyt liv i diskussionen og sat gang i den selvransagelse, der i øjeblikket finder sted i den danske mediebranche og på andre arbejdsplader. I et nordisk perspektiv har Sverige dog været det land, hvor MeToo allertydeligst har sat sine spor i samfundet.

Foregangskvinden har været journalist Matilda Gustavsson fra Dagens Nyheter. Hun skrev nemlig den jordskredsartikel om de 18 traumatiserede personer, der alle var ofre for den nu dømte Jean-Claude Arnault. Denne havde en tæt tilknytning til Det Svenske Akademi. Gustavssons drive udløste en kæde af begivenheder: En håndfuld medlemmer forlod Akademiet, dets permanente sekretær, Sara Danius, trådte tilbage, Nobelpisen i litteratur 2018 blev udsat et år, og akademiet blev genstand for en verdensomspændende diskussion. Men samtidig fremkaldte artiklen en heftig samfundsmæssig MeToo-diskussion i Sverige i medier, i politik og i forbund og fagforeninger, hvis modstykke på ingen måde - indtil nu? - har kunnet genfindes i Danmark. Matilda Gustavssons besøg på International Forfatterscene er dermed topaktuelt. 

Hædret for afsløring
For sin reportage om de seksuelle overgreb i tilknytning til Det Svenske Akademi blev Gustavsson tildelt den svenske pris Stora Journalistpriset. I sin bog Klubben – en undersøgelse uddyber hun sin beretning om Det Svenske Akademis vej fra at have været verdens måske mest magtfulde litterære institution til at fremstå ynkeligt skandaleramt. Men det er tillige en stærk fortælling om vilkårene for skabende kvinder. 

Matilda Gustavsson er i samtale om alt dette med Det Kgl. Biblioteks Lise Bach Hansen, der i mange år bl.a. har stået i spidsen for International Forfatterscene og i en årrække fået nogle af verdens største forfattere og internationale politikere til scenen i Dronningesalen i Den Sorte Diamant. Hun har sammen med Barbara Læssøe Stephensen for nyligt skrevet bogen Sæt scenen – kunsten at kuratere live-events. 

Mandag 28. september kl. 20
Dronningesalen
International Forfatterscene
Matilda Gustavsson i samtale med Lise Bach Hansen

LIVESTREAMING:
Samtalen i Dronningesalen streames live til biblioteker og uddannelsesinstitutioner landet over.
Kan også følges via link på www.densortediamant.dk og via Den Sorte Diamants Facebook-side

Praktisk info vedr. corona:
Det Kgl. Bibliotek følger nøje med i myndighedernes anbefalinger ang. tiltag mod spredning af COVID-19.