Mozart - geni og joker

Concerto Copenhagen kommer hele vejen rundt om Mozarts fascinerende og uforudsigelige personlighed

boern_i_biblioteket_foto_niels_hougaard_jpeg

Den Sorte Diamant fortsætter det gode samarbejde med Concerto Copenhagen i 2020 med fire koncerter. Og på den første koncert i det ny år har barokorkestret vendt blikket mod wienerklassikken og de ungdommelige og legesyge sider af Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart er betragtet som et af musikhistoriens største genier, men uenigheden om hans liv og personlighed er stor blandt forskere og kritikere.
Concerto Copenhagen præsenterer et fascinerende spændingsfelt mellem den geniale komponist og den spøgefulde joker, blandt andet med koncertens indledende stykke, Ein Musikalischer Spaß. Som titlen antyder, afslører det en humoristisk, men også mere grovkornet og satirisk side af Mozart, hvor han uden omsvøb gør nar af sine mindre evnerige kollegaer.

Koncertens andet værk, Obokvartet i F-dur, regnes for et af de vigtigste stykker kammermusik for obo og er trods sin lethed og elegance yderst krævende at opføre. Mozart skrev det efter at have overværet den blot 14-årige oboist Friedrich Ramm ved Mannheim Hofkapelle. Ramm må have været en formidabel teknikker, for den dag i dag tester Mozarts kvartet til stadighed selv den mest erfarne oboist. 

I andante fra Cassation i G-dur møder vi den kun 13 år gamle Mozarts tidlige genialitet i den smukke, langsomme sats for strygere.
Og til sidst – Divertimento nr. 11, hvor Mozart, her i sit sidste teenageår, udfolder hele sin palet med ungdommelig lethed og opfindsomhed, kombineret med en mesters kompositoriske overblik og kontrol. 

Concerto Copenhagen spillede sine første koncerter i 1991 og har siden udviklet sig til et af de mere innovative barokorkestre. Originale fortolkninger og en stærk evne til at kommunikere med publikum er blandt Concerto Copenhagens kendetegn – den gamle musik gøres vital, relevant og nutidig. Ensemblet har kombineret et repertoire bestående af velkendt europæisk musik med mindre kendte værker af skandinavisk oprindelse.

Aftenens koncert ledes af orkestrets oboist Antoine Torunczyk.

Torunczyk er en aktiv kammermusikant og grundlage det prisvindende ensemble l’Assemblé des Honnestes Curieux i 1996 og har blandet andet også indspillet J.S. Bachs koncert for Oboe d'amore i A-dur. Herudover underviser han for øjeblikket på Conservatoire de la Région de Paris ved afdelingen for tidlig musik og på musikinstitutionen Pôle Supérieur Paris-Boulogne Billancourt.

Lørdag 1. februar 2020 kl. 16:00 Dronningesalen
 
Program
Ein musikalischer Spaß, KV 522
Obokvartet i F-dur, KV 370
Andante fra ”Cassation” i G-dur, KV 63
Divertimento nr 11 i D-dur, K.251 

Medvirkende 
Concerto Copenhagen
Antoine Torunczyk – musikalsk ledelse og obo

KØB BILLET