Minifestival med Mellemøst-musik

Musik, mad og sufi-dans

boern_i_biblioteket_foto_niels_hougaard_jpeg Oud-spilleren Anouar Brahem, foto: C.F. Wesenberg

Over to brogede dage forvandles Den Sorte Diamant til en mellemøstlig oase med tre koncerter med virtuose instrumentalister, pikante smagsindtryk og rituelle dansetrin. 

Fredag kl. 20 åbner Bilal Irshed Trio det mellem-orientalske bal. Trioen, som er udvidet med tre syriske kunstnere – Moslem Rahal; neyfløjte, Yazan Aljamal; sufi-dans og Wael Toubaji; visuelle virkemidler – kan opleves i en koncert med traditionel og nutidige musik fra den arabiske verden.
Inden koncerten fortæller lektor Søren Møller Sørensen om musiktraditionen i Den Nære Orient.

Lørdag kl. 18 kan man atter opleve Moslem Rahal, som anses for at være en af de mest fremtrædende ney-fløjtenister i verden. Denne gang med en solokoncert, som er gratis, finder sted i Diamantens Atrium og falder i to afdelinger af hver ca. 30 minutter. I pausen vil Rahal og øvrige musikere fortælle om musikkens vilkår i det moderne Mellemøsten. 

Kl. 20 lørdag i Dronningesalen er tiden inde til festivalens hovednavn, oud-spilleren Anouar Brahem og hans kvartet med musik fra albummet Astounding Eyes of Rita.
I det arabiske musikmiljø, hvor populærmusik og store orkestre dominerede, blev oud’en oftest brugt til akkompagnement. Brahem har derfor haft en personlig mission med at genopbygge oud’ens status som soloinstrument i arabisk musik samtidig med, at han ønskede at bryde med traditionen ved at integrere jazzelementer og andre musiktraditioner fra Orienten og Middelhavet i sine egne kompositioner.
Dette kan bl.a. høres på The Astounding Eyes of Rita, hvorom Phil Johnson fra The Independent bl.a. skrev: 'Denne kvartetindspilning overgår alt jeg endnu har hørt fra ham.' 

Som gastronomisk akkompagnement til de pirrende klange og rytmer vil Diamantens café begge dage servere lækre orientalske retter med varme og søde krydderier og mynte-te. 

Fredag og lørdag d. 25.-26. oktober 2019 – Dronningesalen 

Medvirkende:
Bilal Irshed Trio
Bilal Irshed, oud
Rasmus Møldrup, dobbelt bas
Yohan Ramon, slagtøj
Yazan Aljamal, sufidanser
Moslem Rahal, ney-fløjte
Wael Toubaji; visuals

Søren Møller Sørensen, foredrag 

Anouar Brahem Kvartet: The Astounding Eyes of Rita
Anouar Brahem, oud
Khaled Yassine, slagtøj
Klaus Gesing, basklarinet
Björn Meyer, bas