Krigsfotograf Jan Grarup om sit livs dramaer

At huske gennem billeder

Grarup med klap 

Som jeg husker det hedder Det Kgl. Biblioteks samtalerække i 2019. Der er en lille usikkerhed i titlens udtryk: Hvorfor husker jeg netop dette og ikke noget andet? Hvordan husker andre forløbet af de samme begivenheder?

Det er disse spørgsmål, der vil være i spil, når Morten PapeRitt BjerregaardUffe Ellemann-Jensen og Jan Grarup med hver sin samtalepartner vil udforske deres egen udlægning af et stykke levet liv.

Fotograf Jan Grarup har igennem de sidste årtier rejst verden rundt flere gange for at dække krige, konflikter og humanitære katastrofer. Hans bemærkelsesværdige tilværelse, der veksler mellem ophold i verdens mest livstruende og blodige brændpunkter samt forsøg på at opretholde et familieliv i København, er netop blevet skildret i filmen Krigsfotografen instrueret af Boris Bertram. Samtidig er journalist Jacob Fällings biografi om Jan Grarup, Hvor jernkorsene gror, netop udkommet.

Uforglemmelige indtryk
Jan Grarups liv er fuldt af historier og dramaer både fra den nære og den fjerne verden, og hans metier som fotograf er på en måde at fastholde hukommelsen om noget fortidigt, som er vigtigt for vor fælles bevidsthed. På denne facon er han del af en lang og vigtig tradition: At skabe en visuel fortælling om verden, fordi netop det visuelle indtryk som regel er det mest uforglemmelige. Vi husker gennem billeder.

CV
50 år, freelance-reportagefotograf, Uddannet i 1991. Årets Pressefotograf i Danmark samme år.
Ansat på Ekstra Bladet 1991-2001 og på Politiken 2001-2009. Har siden publiceret fotografier i en række internationale magasiner og herhjemme haft flere reportager trykt i Politiken.
Har vundet flere hundrede priser, herunder fire førstepladser i World Press Photo samt flere ærespriser fra b.la. Unicef og W. Eugene Smith Foundation for Humanistic Photography. Står bag fotobøger som Shadowland (2006) og And Then There Was Silence (2017). Far til fire børn i alderen 8 til 23 år.
Kilde: Politiken

Jan Grarup er i samtale med journalist Anja Bo, som er uddannet i journalistik og socialvidenskab fra Roskilde Universitet (2006). Hun har tidligere været reporter på TV2 Nyhederne, Deadline og TV-avisen og stod i spidsen for skarp nyhedsformidling og debat som vært på DR2 Deadline (2007-2014). Siden 2015 har Anja Bo været selvstændig dokumentarist og tv-tilrettelægger.

Mandag 21. oktober kl. 20
Dronningesalen
Som jeg husker det (4:4)
Fotograf Jan Grarup i samtale med journalist Anja Bo