Chefredaktører i Europa-debat

Natalie Nougayrède (FR) og Martin Krasnik

Foto: Fiona Shaw og Michael Daugaard


Chefredaktører fra de mest indflydelsesrige europæiske aviser taler om de vigtigste europæiske historier på forsiderne netop nu, bl.a. Brexit, klima og flygtninge.
I første udgave af Europa på forsiden taler franske Natalie Nougayrède, journalist på The Guardian og tidligere chefredaktør på Le Monde i Frankrig, med Martin Krasnik, chefredaktør på Weekendavisen. 

Hvad ender på forsiden, og hvad finder aldrig vej til spalterne? Chefredaktører og journalister er i den grad med til at forme fortællingen om et Europa, der måske aldrig har stået stærkere i den folkelige bevidsthed – som afsløret af de høje stemmeprocenter ved forårets EU-valg. 

Le Monde anses som et af Frankrigs førende dagblade, og Nougayrède blev - som den første kvinde i avisens historie - udnævnt til chefredaktør i 2013. Hun havde fra begyndelsen meget bred opbakning fra både avisens aktionærer og stab af journalister, men trådte i 2014 tilbage efter at have kæmpet mod massive udfordringer med en traditionsbåret avis, der måtte omstille sig til en ny verden domineret af digitale og sociale medier.

Senere samme år begyndte hun at arbejde som journalist for internationalt anerkendte The Guardian, hvor hun som redaktør for serien Europe Now og nyhedsbrevet This is Europe har skabt sig en skarp europæisk profil. 

På scenen i Dronningesalen vil Natalie Nougayrède være i samtale med chefredaktør for Weekendavisen, Martin Krasnik. Han begyndte sin journalistiske karriere på Weekendavisen som praktikant i 1995 og har siden været korrespondent i Jerusalem og London samt udlandsredaktør, men også vært på DR2’s Deadline. I 2017 vendte han tilbage til Weekendavisen i rollen som chefredaktør. 

Det Kgl. Bibliotek og dagbladet Information ønsker med samtalerækken Europa på forsiden at sætte fokus på Europa på grund af forårets valg til Europa-Parlamentet, hvor valgdeltagelsen satte rekord i Danmark, og fordi 2019 er 30-året for Berlinmurens fald – en skelsættende begivenhed, hvis betydning for nutidens Europa ikke bør underkendes. 

Mandag 9. september kl. 20
Dronningesalen
Europa på forsiden:
Natalie Nougayrède (FR) i samtale med Martin Krasnik

Øvrige arrangementer i Europa på forsiden:

Mandag 28. oktober kl. 20
Rune Lykkeberg (dagbladet Information) i samtale med Bo Lidegaard (tidl. chefredaktør på Politiken). 

Mandag 11. november kl. 20
Peter Wolodarski (Dagens Nyheter) i samtale med Mette Østergaard (Berlingske) 

Tirsdag 3. december kl. 20
Ulf Poschardt (Die Welt) –  samtalepartner offentliggøres på www.densortediamant.dk


Europa på forsiden arrangeres i samarbejde med Det Udenrigspolitiske Selskab og Nyt Europa.