Opera og klimadebat i Diamanten

lasswell kalaha foto FlemmingBoJensen PR fotoBerwaldhallen, Alan Gilbert (foto: Peter Hundert) og Nikolaj Koppel (foto: Ricky John Molloy)

I Den Sorte Diamant har Det Kgl. Bibliotek inviteret chefdirigenten for NDR Elbphilharmonie Orchester, tidligere musikdirektør for New York Filharmonikerne, amerikanske Alan Gilbert til en samtale med Nikolaj Koppel som del af et ambitiøst nordisk/baltisk samarbejde med klassisk musik og klimabevidsthed i centrum. 

En anderledes koncertoplevelse
Efter samtalen følger en direkte live-transmission fra Sveriges Radios Koncertsal, Berwaldhallen, hvor Benjamin Brittens opera Noye's Fludde (Noas Ark) med 250 medvirkende musikere opføres. Live-streamingen af netop Noye's Fludde om den bibelske syndflod, med både børn og voksne som medvirkende, vil understrege festivalens overordnede tema. Publikum i Dronningesalen vil få en unik mulighed for at komme helt tæt på symfoniorkestrets musikere og performere i den filmede produktion, der tilbyder en anderledes koncertoplevelse.

Både operatransmissionen og samtalen mellem Gilbert og Koppel tilbydes desuden som live-streaming til folkebiblioteker over hele landet. 

Hele arrangementet er del af den succesfulde svenske Östersjöfestivalen, og Gilbert og Koppel vil bl.a. tale om festivallens fokus på bæredygtighed og miljøbevidsthed.

De to internationale musikalske profiler vil også tale om, hvordan man gør de gamle mesterværker attraktive for et moderne publikum. Gilbert har med New York Filharmonikerne bl.a. skabt international fokus på Carl Nielsens musik med sin ambitiøse Dacapo-indspilning af ni Nielsen-symfonier. Koppel har i sit virke som koncertpianist også genfortolket Carl Nielsen og som musikchef i Tivoli arbejdet med de store klassikere. 

Klassisk musik skaber klimabevidsthed
Östersjöfestivalen 2019 er et stort nordisk/baltisk samarbejde, som i år forbinder Østersølandene på en ny måde. Syv festivaldage med klassisk musik kombineres med syv samtaler, hvor nogle af regionens mest interessante personligheder mødes for at snakke om bæredygtighed og musik. 

Samtalerne, som foregår foran et publikum i Hanaholmen i Helsinki, Arvo Pärt Centeret i Tallinn, Arkipelag i Mariehamm og nationalbibliotekerne i Riga, Vilnius og København, live-transmitteres mellem værtsbyerne og Sveriges Radios koncertsal Berwaldhallen. Efter samtalerne live-streames koncerterne fra Berwaldhallen på storskærm til værtsbyerne og tusindvis af mennesker i de deltagende lande.

Derudover vises et udvalg af foredrag og koncerter på storskærmen i Södertörns Högskola, Artipelag i Gustavsberg, Voksenåsen i Oslo og Nordens Hus i Reykjavik. Samtlige koncerter sendes direkte på Sveriges Radio P2 og flere sendes også i andre lande i Europa, bl.a. på DR. 

Lørdag 24. august kl. 16
Dronningesalen:
Live-transmission af Noye's Fludde samt samtale mellem Alan Gilbert og Nikolaj Koppel
Live-streaming til folkebiblioteker over hele landet. 

Se trailer for festivalen med koncert i Berwaldhallen her.