KLANG's 10-årsjubilæum med musikalsk festfyrværkeri

billedetekst som læses af skærmlæser Dirigent Pierre-André Valade 

KLANG-festivalen fejres i Den Sorte Diamant af Athelas Sinfonietta, Esbjerg Ensemble, Den Kongelige Livgardes Musikkorps og nyt værk af James Black

KLANG Copenhagen Avantgarde Music Festival er Danmarks største, internationale festival for samtidsmusik. Oprindeligt var det københavnske Athelas Sinfonietta der tog initiativet til festivalen, så ensemblet er helt naturligt en del af fejringen. For at kunne spille værker med en større besætning er søster-ensemblet fra Esbjerg inviteret med, når Den Sorte Diamant åbner Dronningesalen for festivalens 10-årsjubilæumskoncert, hvor de to ensembler er under ledelse af dirigent Pierre-André Valade. 

Musikken handler om lys, byggeklodser og Galapagos-albatrossens parringsdans, men udgøres også af en gyser med titlen Music to Accompany My Sweet Splatter Dreams. Sidstnævnte værk er en uropførelse skrevet af den unge islandske komponist Bára Gísladóttir. Et værk i tre satser med titlerne: i rushing down a steep steadily shrinking footpath on a 1995 green Nissan King Cab, ii. extreme long shot: blod slatters on Snowy Mountains og iii.the plastic wrapped corpse of your mother in burgundy crocodile leather wooden heeled cowboy boots.

Rune Glerups klaverkoncert er baseret på lydobjekter eller byggeklodser, der belyser og farver hinanden. Solist er svenske Jonas Olsson, der har etableret sig som en af de førende pianister på den nordiske samtidsmusikscene. Li-Ying Wus værk Ritournelle Rondo alla L’albatro vermicolato er en rondo, som er inspireret af noget så eksotisk som Galapagos-albatrossens parringsdans. Koncerten afsluttes med Bent Sørensens Tunnels de Luminére (’tunneler af lys’). Det særlige ved værket er placeringen af musikerne i salen, rundt om publikum, der skal formidle en fornemmelse af musikalske lyd- og lys-tunneler.

Inden koncerten kl. 20 omdannes området foran Den Sorte Diamants café til en festivalplads med masser af musik, fest og fællesskab. FDF’s skib Skibladner II lægger til kaj ved Søren Kierkegaards Plads, og KLANG-festivalen har bestilt et unikt kunst- og performance-værk, POSY, af komponisten James Black, som for en dag omdanner skibets gamle trædæk til en levende kunstinstallation og musikscene. Derudover vil et af Danmarks mest traditionsrige musikensembler, Den Kongelige Livgardes Musikkorps, opføre korte marchinspirerede værker, som er skrevet til lejligheden.

FUZZY er fyldt 80

Hver dag under KLANG festivalen (undtagen søn- og helligdage) kan man høre uddrag af Fuzzys værk Katalog. Værket er en kunstnerisk klingende udsmykning til Den Sorte Diamant bestilt af Det Kgl. Bibliotek i 2002. Som et lydligt ornament lød der hver dag fra 2002-2012 i knap tre minutter én af i alt 52 kompositioner i det velkendte atrium med de bølgende balkoner. Til inspiration, forundring og ind imellem forargelse for de besøgende, der befandt sig på bibliotekets læsesale, café eller atrium kl. 13. Traditionen eksisterer stadig, blot med musik af Wayne Siegel, men i anledning af, at 2019 er året, hvor Fuzzy blev 80, er det i festival-dagene Fuzzys Katalog man kan høre.

KØB BILLET

Tirsdag 4. juni 2019, KLANG, 10-årsjubilæumsfejring, kl. 13:00-21:30 på Søren Kierkegaards Plads og Dronningesalen      

Program:

13:00 Katalog, elektronisk musik af Fuzzy i Den Sorte Diamants atrium.

14:00 Kunst til søs – kunstinstallation på Skibladner II.

17:00 og 18:30 POSY – en performance af James Black.

17:30 og 19:00 Nye miniaturemarcher opført af Den Kongelige Livgardes Musikkorps:

nye værker af Ole Buck, Hugi Gudmundsson og Rasmus Zwicki.

20:00 Koncert i Dronningesalen:

Bára Gísladóttir: Music to Accompany Your Sweet Splatter Dreams

Rune Glerup: Piano Concerto

– Pause –

Li-Ying Wu: Ritornelle Rondo alla L’albatro vermicolato

Bent Sørensen: Tunnels de Lumiére 

Medvirkende:

POSY: James Black, Lorenzo Colombo, Bára Gísladóttir, Iga Kurec og Jens Peter Møller
Den Kongelige Livgardes Musikkorps
Athelas Sinfonietta
Esbjerg Ensemble
Dirigent: Pierre-André Valade
Klaversolist: Jonas Olsson