Kristen Roupenian: Magt og sex

Den amerikanske forfatter i samtale med Lucia Odoom

Mario Vargas Llosa2_foto_Ximena Garrigues og Sergio Moya


I december 2017 blev Kristen Roupenians novelle Cat Person publiceret i det ansete amerikanske tidsskrift The New Yorker. Novellen gik omgående viralt med mere end én million læsninger og udløste en voldsom debat om fortolkning og handlingsforløb. 

Roupenian var på daværende tidspunkt totalt ukendt og havde nærmest opgivet en karriere som forfatter. Men novellen ramte i den grad noget i tiden, og et par måneder senere fik Kristen Roupenian en syv-cifret forlagskontrakt for sin første novellesamling Kattemenneske og andre fortællinger, der nu udkommer på dansk. 

Cat Person blev et indspark i debatten om magtfordeling mellem kønnene i en moderne datingkultur. Debatten begyndte, ifølge Roupenian selv, hovedsaligt blandt kvinder, der internt delte novellen på de sociale medier, hvor de fortalte om en personlig identifikation med novellens hovedperson og problemstillingen i forbindelse med et stævnemødes forløb. I novellen munder stævnemødet ud i et samleje mellem hovedpersonerne Margot og Robert, selvom Margot måske ikke helt har lyst til det. 

Novellen skriver sig således direkte ind i MeToo-æraen og diskussionen om, hvor grænsen for seksuelt samtykke ligger. 

Råt kvindeligt begær

Kristen Roupenians Kattemenneske og andre fortællinger udkommer på dansk på forlaget Gyldendal 27. marts. I sin skildring af kærlighedslivets dynamikker er hun stærkt inspireret af genrelitteratur som gysere, og hun har udtalt til Magasinet Atlas: 'Jeg er interesseret i at fortælle om råt kvindeligt begær. Den slags udækkede begær, som man alt for sjældent ser i litteraturen.” 

New York Times Book Review skrev om novellesamlingen:
'What's special […] is the author's expert control of language, character, story - her ability to write stories that feel told, and yet so unpretentious and accessible that we think they must be true.' 

På scenen i Blixen-salen er Roupenian i samtale med kulturjournalist Lucia Odoom. 

Mandag 8. april kl. 20
Blixen-salen
International Forfatterscene
Kristen Roupenian (US) i samtale med Lucia Odoom