Fund og Forskning fra Det Kgl. Bibliotek

Mario Vargas Llosa2_foto_Ximena Garrigues og Sergio Moya


De siamesiske brødre fra Genova, som Thomas Bartholin skriver om i sine beretninger

En fødsel gennem munden og andre kuriositeter 

Det Kgl. Biblioteks serie Fund og Forskning har netop udsendt sit 57. bind, der dækker forskningsområdet 2018.

Her finder man bl.a. læge Jesper Brandt Andersens artikel om lægen og anatomen Thomas Bartholins (1616-80) sælsomme beretninger. 

Der var engang en kvinde i Anhalt i det centrale Tyskland, der fødte gennem munden. Der var engang en dreng fra Køge, som slugte en blokfløjte og fik den ud igen med afføringen. Der var engang en hornet hest, som tilhørte Frederik 3.

Det er blot tre af de sælsomme beretninger i forsker Thomas Bartholins skrifter. 

Historien fortælles af læge Jesper Brandt Andersen. I sin artikel anfører Andersen eksempler på beskrivelser af helt utrolige fænomener, som Bartholin tog med i sine anatomibøger, og som førte til kritik af ham både i samtiden og senere. Andersen gør opmærksom på, at lige så kritisk Bartholin var, når det gjaldt egen forskning, lige så ukritisk var han i gengivelsen af andres beretninger. 

Årbogen indeholder bl.a. også en større artikel af Marina Vidas om en middelalderudgave af Salmernes Bog (Psalter). Det håndkolorerede Psalter befinder sig i British Library, London, men er lavet i Paris og formentlig til en læser i Danmark. 

Andre artikler handler om gamle boggaveskikke, om Thomas Kingo og hans bøger, om introduktionen af udenlandsk musik i 1890’ernes københavnske musikliv og om det tibetanske bedehjul. 

Alt dette og meget mere udspringer af forskning inspireret af Det Kgl. Biblioteks samlinger. 

Fund og Forskning, bind 57, kan købes fra Det Kgl. Biblioteks webbutik på webbutik.kb.dk. Pris 300 kr. i abonnement og 400 kr. i løssalg. 

Fund og Forskning udkommer elektronisk som open access med et års forsinkelse på tidsskrift.dk 

Gratis illustration kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto