Ritt Bjerregaard og Hanne-Vibeke Holst

Mario Vargas Llosa2_foto_Ximena Garrigues og Sergio Moya
Fra forsiden af Valgt - Erindringer II (2017). Politikens Forlag

Den fine og svære kunst at huske tilbage på et levet liv

Som jeg husker det hedder Det Kgl. Biblioteks samtalerække i foråret 2019. Der er en lille usikkerhed i titlens udtryk: Hvorfor husker jeg netop dette og ikke noget andet? Hvordan husker andre forløbet af de samme begivenheder? 

Det er disse spørgsmål, der vil være i spil, når Morten Pape, Ritt Bjerregaard, Uffe Ellemann-Jensen og Sara Omar med hver sin samtalepartner vil udforske deres egen udlægning af et stykke levet liv. Et livsforløb kan nemlig altid vendes og drejes og genfortælles på endeløse måder. Og de fire medvirkende i Som jeg husker det har da også hver sin tilgang til erindringsprojektet.

Ritt Bjerregaard har været i politik i mere end 40 år og har betrådt store stillinger som minister, kommissær i EU og overborgmester i København. I 2015 udkom første bind af hendes store selvbiografiske værk Erindringer, der samtidig skildrer de seneste 70 års danmarkshistorie, som en af de mest markante politiske profiler i nyere tid husker den. Om andet bind, Valgt - Erindringer II, fra 2017 skrev Anne Sophia Hermansen i Berlingske:
'Hendes erindringer er ikke kun et hovedværk i dansk erindringslitteratur, men også et værdigt eftermæle for et usædvanligt menneske. Tak for kampen, Ritt.' 

I samtale med forfatteren Hanne-Vibeke Holst vil Ritt Bjerregaard kaste et blik tilbage og fortælle om et levet liv, og hvordan hun erindrer det. Samtalen vil således ikke være en traditionel genfortælling af de velkendte og dramatiske episoder i Bjerregaards tilværelse, men mere et forsøg på at indkredse den komplicerede proces, det er at huske tilbage på et langt og uoverskueligt livsforløb for at beskrive det på en særlig måde. For den, der skriver livshistorien, bestemmer også over den. 

Hanne-Vibeke Holst og erindringen
I sin opsigtsvækkende roman Knud, den store fra 2013 om sin far, forfatteren Knud Holst, prøvede Hanne-Vibeke Holst til dels selv kræfter med det svære erindringsstof.
I en anmeldelse af bogen i Information kaldte Marie Louise Kjølbye den 'en grum og generøs roman': 'Hanne-Vibeke Holst har aldrig skrevet bedre end i denne bog'.


Tirsdag 2. april kl. 20
Dronningesalen
Som jeg husker det (2:4)
Ritt Bjerregaard i samtale med Hanne-Vibeke Holst - KØB BILLET

 

Kommende arrangementer i Som jeg husker det:
Onsdag 18. september kl. 20
Dronningesalen
Som jeg husker det (3:4):
Uffe Ellemann-Jensen i samtale med Lykke Friis

 

Mandag 4. november kl. 20
Dronningesalen
Som jeg husker det (4:4):
Sara Omar (samtalepartener offentliggøres senere)