van Keulen, Poltéra og Sakagami

Mario Vargas Llosa2_foto_Ximena Garrigues og Sergio MoyaFoto: Nikolaj Lund

Topsolister i Diamanten

Tre internationale stjerner er på eksklusiv turné i klavertrio med nogle af musikhistoriens vigtigste værker for genren, bl.a. Beethoven og Sjostakovitj.

Den hollandske violinist Isabelle van Keulen var senest i Den Sorte Diamant i september 2017 på en uforglemmelig koncert fuld af spilleglæde og virtuositet. Nu er hun tilbage med fremragende partnere, den schweiziske cellist Christian Poltéra og den japanske pianist Hiroko Sakagami.
De tre musikere er kollegaer på Musikakademiet i Luzern, Schweitz. Ind imellem deres solistkarrierer reserverer de af og til tid til en eksklusiv turné med udvalgte værker – denne gang Schuberts Notturno, Beethovens klavertrio opus 70 nr. 2 og Sjostakovitjs klavertrio nr. 2.

Sjælevarme og sorg
Franz Schuberts Notturno fra 1827 var beregnet til at være én sats i en af hans to klavertrioer, men blev ikke brugt. Først to årtier efter Schuberts død blev satsen udgivet under sit nuværende navn, den er lys, lyrisk og melodiøs. Det samme er Ludwig van Beethovens klavertrio opus 70 nr. 2. Den har en varm og mild tone samt mange smukke melodier – en ægte sjælevarmer. Efter pausen er det en anderledes alvor, der folder sig ud: Dimitrij Sjostakovitjs sorgfyldte og dystre klavertrio nr. 2 opus 67. Den blev færdiggjort i foråret 1944 og bygger både på en personlig og national tragedie. Få dage inden, Sjostakovitj påbegyndte værket, døde hans nærmeste ven, musikforskeren Ivan Sollertinskij. Samtidig havde dele af Sovjetunionen været besat af Nazi-Tyskland i flere år, og rædslerne i kz-lejrene var begyndt at blive offentligt kendte. Denne klavertrio udtrykker den dybeste sorg og trøstesløshed, som Sjostakovitj har følt, da han skrev den. I sidste sats bruges elementer fra den jødiske klezmer-musik, som en kommentar til Holocaust. 

Tirsdag d. 26. marts 2019 – Dronningesalen kl. 20.00 KØB BILLET

Medvirkende: Isabelle van Keulen, violin · Christian Poltéra, cello
Hiroko Sakagami, klaver