Carl Nielsen og violinen med dansk-amerikansk duo

Mario Vargas Llosa2_foto_Ximena Garrigues og Sergio Moya
Foto: Mary Noble Ours

En klingende rejse gennem alle den danske nationalkomponists violinværker

Carl Nielsen (1865-1931) er den mest indflydelsesrige og internationalt anerkendte danske komponist. Han blev født på Fyn i beskedne kår, men viste hurtigt det talent og potentiale, der senere gjorde ham til en af de mest prominente skandinaviske komponister. Violinen var det første instrument, han lærte at spille på og det med sin far som læremester – denne var selv en ivrig amatør-violinist. Senere blev violinen Nielsens profession, da han fungerede som 2. violin i Det Kgl. Kapel. Som komponist faldt det ham derfor naturligt at skrive for violinen, og værkerne viser tydeligt hans dybtgående kendskab til instrumentet.

Hasse Borup er dansk uddannet på bl.a. Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og er i dag violin-professor på University of Utah, Salt Lake City. Den fremstormende amerikanske pianist Andrew Staupe anses som en af de markante stemmer i en ny generation af pianister. I 2014 skrev Minneapolis Star Tribune i en koncertanmeldelse:
 ‘Staupe, who just turned 30, has fabulous technique. There was fire and wit in the performance.’
Han underviser ligeledes på University of Utah, Salt lake City, som adjunkt i klaver. 

Duoen er på turné med dette projekt, der udover koncerter også indeholder en cd-indspilning. Det unikke ved projektet er, at det indeholder Nielsens tidlige værker - romancerne i g- og d-dur samt sonaten i g-dur. Disse værker vil blive sat sammen med mere kendte værker som sonaterne opus 9 og 35 såvel som Præludium og Presto opus 52 og Præludium og Tema med Variationer opus 48. 

Kl. 19 i Blixen-salen er der koncertintroduktion ved forskningsprofessor emeritus ved Det Kgl. Bibliotek, Niels Krabbe. Der er gratis adgang for alle med koncertbillet, men begrænset antal pladser.

Program:
Carl Nielsen                          Preludio e presto op. 52
Carl Nielsen                          Sonate i g-dur
Carl Nielsen                          Romance i d-dur
Carl Nielsen                          Romance i g-dur
Carl Nielsen                          Sonate i g-mol op. 35

–  Pause –

Carl Nielsen                          Præludium og tema med variationer op. 48
Carl Nielsen                          Sonate i a-dur op. 9 

Carl Nielsen og violinen
Hasse Borup og Andrew Staupe
Mandag 11. marts 2019 kl. 20 i Dronningesalen 
KØB BILLET