Marcel Proust indtager Den Sorte Diamant

Mario Vargas Llosa2_foto_Ximena Garrigues og Sergio Moya

Illustration: Otto Wegener

Ord, musik og billeder indkredser et mesterværk
Torsdag den 7. marts står i Marcel Proust tegn på Det Kgl. Bibliotek.

Om aftenen vil kunsthistoriker og forfatter Christine Marstrand i Dronningesalen fortælle om Marcel Proust og sin egen overdådige bog Vejen mellem Elstir og Vinteuil. Billedkunst og musik hos Marcel Proust (2018).
Mens Det Kgl. Biblioteks kulturnetværk for studerende, Students Only!, om eftermiddag inviterer medlemmerne til et Klassisk dannelse-arrangement i den historiske Læsesal Nord, hvor Proust-kenderne Neal Ashley Conrad og Master Fatman vil tale om deres passion for den epokegørende franske forfatter. 

I bogen Vejen mellem Elstir og Vinteuil. Billedkunst og musik hos Marcel Proust udforsker Marstrand billedkunsten og musikken i Marcel Prousts hovedværk På sporet af den tabte tid (syv bind, 1913-27), der anses som en milepæl i litteraturhistorien. Prousts værk rummer mange referencer til både billedkunst og musik, herunder også til kunstnere og komponister, der findes i virkeligheden. I romanen optræder dog også den fiktive maler Elstir og den fiktive komponist Vinteuil, der af Proust anvendes til at beskrive de to kunstarter.

Ud over gennemgangen af samtlige billedværker og kompositioner, der omtales i På sporet af den tabte tid, tilbyder bogen også læseren en ny måde at både læse og forstå Prousts hovedværk på. 

Foredragsforestillingen fuldendes af live musik (strygekvartet plus klaver) og billedfremvisninger, bl.a. et nyt videoværk af billedkunstneren Martha Kramær. 

I en anmeldelse i Politiken af Marstrands værk skrev Proust-kenderen Bjørn Bredal bl.a.: 'Som billedværk og bladrebog er det et pragtværk, thi samtlige Prousts billedreferencer er smukt gengivet, og værket er lige appetitligt for nye læsere, som bliver kyndigt indført i Marcel Prousts verden, og for garvede forskere, som får noget at grunde over og se grundigt på.' 

Christine Marstrand sidder i Det danske Proust-selskabs bestyrelse. Hun er cand.mag. i kunsthistorie. Desuden uddannet ved Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris og på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med en karriere som operasanger bag sig. 

Torsdag 7. marts kl. 19
Dronningesalen
Foredragsforestilling: Proust
Christine Marstrand og værket Vejen mellem Elstir og Vinteuil. Billedkunst og musik hos Marcel Proust
Musik med Gordan Trajkovic, (violin), John Bak Dinitzen (violin), Jákup Lutzen (bratsch), Tobias van der Pals (cello), Sverre Larsen (klaver).
KØB BILLET

______________________________________________________ 

Students Only!
Torsdag 7. marts kl. 17
Den Gamle Læsesal
Klassisk dannelse (3:4)
Neal Ashley Conrad og Master Fatman:
Marcel Proust
EKSKLUSIVT FOR MEDLEMMER