Udstilling: Beograd-København – 102 års diplomatiske forbindelser

Mario Vargas Llosa2_foto_Ximena Garrigues og Sergio Moya
 
 
 
 
  

Torsdag den 21. februar kl. 13, på Serbiens nationaldag, åbnes en udstilling på KUB Søndre Campus om 102 års diplomatiske forbindelser mellem Beograd og København. Beograd-København – 102 års diplomatiske forbindelser blev vist første gang i Beograd i 2017, hvor det var 100 år siden, kongerigerne Serbien og Danmark formelt etablerede diplomatiske relationer.

Udstillingen består af et udvalg af billeder samt en samling montrer med materialer fra både serbisk og dansk side. Rigsarkivet bidrager med den første handelsaftale mellem Danmark og Serbien – den blev indgået en halv snes år, før de egentlige diplomatiske forbindelser blev etableret. Endvidere fremvises og kommenteres depecher fra danske gesandter i Beograd til det danske udenrigs- og statsministerium – fra tiden før 1. verdenskrig og mellem de to krige. Ud over den politiske historie vil der også være mere personlige historier og skæbner, der bliver fortalt.

Blandt de indbudte til åbningen er samtlige ambassadører akkrediteret i Danmark. De er til lejligheden og efter forslag fra den serbiske ambassadør, Jasmina Mitrović Marić, blevet bedt om at skænke bøger på deres eget sprog og efter eget valg til en særlig diplomatsamling, som skal symbolisere den gensidige respekt for sproglig og kulturel diversitet. Bøgerne vil herefter stå på Københavns Universitetsbibliotek, Søndre Campus.

Det er de to landes nationale arkiver samt ambassader i hhv. Beograd og København, der i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek står bag udstillingen.

Beograd-København – 102 års diplomatiske forbindelser
KUB Søndre Campus, Karen Blixens Plads 7, 2300 København K
Åbningstid: ma-to 8-19, fr 8-18. (Lørdag og søndag lukket)
Indtil: 14. marts (t.o.m.)