Nobelpris-vinder Vargas Llosa i Den Sorte Diamant

Mario Vargas Llosa2_foto_Ximena Garrigues og Sergio Moya
 
 
 
 
 
 
 

Mario Vargas Llosa Foto: Ximena Garrigues og Sergio Moya

International Forfatterscene med stærkt program:

Peruvianske Mario Vargas Llosa regnes for en af sin generations vigtigste romanforfattere, og i 2010 modtog han Nobelprisen i litteratur. Vargas Llosa er et fremtrædende navn på foråret og sommerens program på International Forfatterscene, som også tæller Kristen Roupenian (US), Johan Harstad (NO) og Siri Hustvedt (US). 

Vargas Llosa har måske ikke hos et bredt publikum opnået samme popularitet som sin sydamerikanske kollega Gabriel García Márquez, men som både forfatter og samfundskommentator (på den liberale centrum-højre-fløj) fremstår han alligevel som en af kontinentets mest markante stemmer. For 25 år siden tabte Mario Vargas Llosa overraskende præsidentvalget i Peru til Alberto Fujimori.  

Allerede med La ciudad y los perros (1962, da. Byen og hundene, 1967) påbegyndte han sin aldrig aftagende kritik af volden i de latinamerikanske samfund. Et tema, som måske kulminerede med La fiesta del Chivo (2000, da. Bukkens fest, 2005) om Rafael Trujillos 30 års diktatur i Den Dominikanske Republik. I det hele taget har Sydamerikas store samfundskonflikter som vold, oprør, terror og korruption altid spillet en central rolle i hans litteratur. Da han i 2010 blev tildelt Nobelprisen, blev hans ’kortlægning af magtens strukturer og hans prægnante beskrivelser af individets modstand, oprør og nederlag’ fremhævet i begrundelsen. 

I forbindelse med besøget i Danmark, den 17. juni i Den Sorte Diamant, udgiver forlaget Klim romanen Vejen til paradis (El paraíso en la otra esquina) om kvindesagsforkæmperen Flora Tristán og hendes barnebarn maleren Paul Gauguin. 

Øvrige navne på International Forfatterscenes program:
Kristen Roupenian, der slog stort igennem med novellen Cat Person. Novellen gik omgående viralt og udløste en voldsom debat, som hun senest har beskrevet i magasinet The New Yorker. Roupeninan har netop udgivet novellesamlingen You Know You Want This: Cat Person and Other Stories.
Johan Harstad, som i 2017 vandt den eftertragtede norske litteraturpris Sult-prisen, som hvert år tildeles en fremtrædende yngre forfatter. Prisen vandt han bl.a. for sin seneste roman, den knap 1100 sider lange Max, Mischa og Tet-offensiven fra 2015.
Siri Hustvedt, der til april udgiver sin ny roman, Minder om fremtiden - hendes første roman siden bestselleren Den flammende verden (2014).

Mandag 8. april kl. 20
Dronningesalen
International Forfatterscene:
Kristen Roupenian (US) KØB BILLET

Torsdag 13. juni kl. 20
Dronningesalen
International Forfatterscene:
Johan Harstad (NO) KØB BILLET 

Mandag 17. juni kl. 20
Dronningesalen
International Forfatterscene:
Mario Vargas Llosa (PE) KØB BILLET 

Tirsdag 18. juni kl. 20
Dronningesalen
International Forfatterscene
Siri Hustvedt (US) KØB BILLET