Nye breve fra filmdiva Asta Nielsen

Asta Nielsen_Ullstein bild
Foto: Ullstein Bild

Brevforestilling om filmens vidunderlige og nådesløse verden

Det Kgl. Bibliotek hylder det håndskrevne, personlige brev i en tid, hvor e-mails og emojis er blevet de dominerende kommunikationsformer. Denne brev-forestilling med iscenesættelse og oplæsning af enestående filmbreve arrangeres i samarbejde med Cinemateket og Det Danske Filminstitut, og de udvalgte breve fra og til fortidens store stjerner vil være ledsaget af historiske filmklip fra Det Danske Filminstituts omfangsrige filmskat. 

Forestillingen gør samtidig brug af udvalgte filmbreve fra Det Danske Filminstituts særsamlinger. Og i kombination med udvalget fra Det Kgl. Biblioteks egne brev-samlinger tegnes der et unikt billede af, hvor magtfuld dansk film var i begyndelsen af det 20. århundrede, og hvor stormomsust tilværelsen var for idoler som Asta Nielsen, Betty Nansen og Clara Pontoppidan samt en filminstruktør som Carl Th. Dreyer. Sidstnævnte har bl.a. modtaget et brev fra en desperat kvinde, som er blevet tryllebundet af Dreyers film Gertrud i 1964:
’En mand der kan lave en så vidunderlig film må ikke alene være stor som kunstner, men også stor som menneske. Der er noget, der siger mig, at netop De er det eneste menneske, der kan forstå og hjælpe mig.’

Skuespillerne Morten Kirkskov, Laura Bro, Thomas Levin, Karin Heinemeier og Ellen Hillingsø vil levendegøre filmbrevene på scenen i Dronningesalen. 

’Hver time synes jeg er en evighed’

Fra Asta Nielsens hånd vil der blive lejlighed til for første gang at høre udvalgte dele af de 38 breve fra 1954-70, som Det Kgl. Bibliotek netop har erhvervet. Modtageren af brevene var kollegaen Clara Pontoppidan, og i sidste del af dem kredser den danske diva ofte om smerten over datteren Jestas selvmord i 1964:
’(…) i begyndelsen tror man ikke helt paa en saadan ulykke, men bagefter kommer visheden og det forfærdelige savn. Hver time synes jeg er en evighed (…)’.

Men brevene berører også emner som alderens ensomhed, fjernsynets (skuffende) indtog, Klaus Rifbjergs moderne dramatik, charterrejsens ulidelighed og Clara Pontoppidans kunstneriske genius. Det hele på en klangbund af diva-følsomhed og bittersmuk livs-visdom:

’Alderen har jo blandt mange andre minusser det, at man lærer menneskene grundigt at kende.’

Brev-erhvervelsen indskriver sig i den Asta Nielsen-samling, som Det Kgl. Bibliotek allerede har. Samlingen består bl.a. af manuskripter, breve, scrapbøger og personlige noder. 


Mandag 4. februar kl. 19
Dronningesalen
Breve i Diamanten:
Filmbreve med Morten Kirkskov, Laura Bro, Thomas Levin, Karin Heinemeier og Ellen Hillingsø. 

Et lille udvalg af Asta Nielsens netop erhvervede breve vil være udstillet i en montre på Speciallæsesalen (tidligere Læsesal Vest) i Den Sorte Diamant t.o.m. den 4. februar. 

Ugen efter viser Cinemateket tre film, herunder Dreyers Gertrud, hvor brevskriverne optræder enten foran eller bag kameraet