Åsa Linderborg og Rune Lykkeberg

split linderborg lykkeberg nyFoto: Felipe Morales og Jakob Dall

Den stigende højrepopulisme og MeToo 

Vi har selv bedt om den stigende højrepopulisme. Det er påstanden i den ny bog Det populistiske manifest af den markante svenske kulturredaktør på Aftonbladet, Åsa Linderborg. Hun taler om emnet med dagbladet Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg. 

I det Det populistiske manifest påstår Linderborg, at den stigende højrepopulisme ikke er nogen gåde. Vi bad selv om den, da vi nægtede at se den stigende ulighed og utryghed i øjnene. Hvor er modsvaret? Åsa Linderborgs mener, at det er på tide at komme ud af handlingslammelsen og i stedet finde frem til visioner om et nyt samfund, til vreden og magtkritikken. MeToo spiller også ind i denne diskussion, og det vil Lykkeberg og Linderborg også diskutere. 

Solstad omslagFem stjerner i anmeldelse af Mikael Jalving i Jyllands-Posten

MeToo-debatten er del af en større, mere og mere synlig identitetspolitisk debat. Og ifølge et interview med Linderborg i Kristeligt Dagblad mener hun, at identitetsdebatten i Sverige har svækket venstrefløjen og gjort den sekterisk, så den er ude af stand til at imødegå den voksende højrepopulisme:
”Det minder om den sekterisme, vi så i kommunismen. Man ekskluderer hinanden ved at sige: 'I kan ikke forstå os'. Det hele bliver meget dogmatisk, og man er ekstremt låst fast i sit eget perspektiv,” siger Åsa Linderborg. 

Åsa Linderborg (f. 1968). Historiker, forfatter, redaktør og en markant skikkelse i den svenske offentlige debat. Født ind i en politisk arbejderfamilie. Som ung var hun politisk aktiv på venstrefløjen. Ph.D. i historie fra Uppsala Universitet 2001. Udgav i 2007 selvbiografien Mig ejer ingen, der blev en bestseller og siden er blevet til både et teaterstykke og en film. Siden 2009 kulturredaktør på Aftonbladet og i øvrigt fast klummeskribent for Dagbladet Information.

Rune Lykkeberg (f. 1974). Har studeret filosofi og litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Tidligere kulturredaktør ved Politiken og siden 2016 chefredaktør på Information.

Mandag 10. december kl. 20
Dronningesalen
International Forfatterscene:
Åsa Linderborg (SE) i samtale med Rune Lykkeberg