Dag Solstad - Fodboldsamtaler

Hvorfor er fodbold så stærk en fortælling?

Alberte-Winding-Gunnertoft-Booking-og-Management

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto: Tom Sandberg 

Når bolden ruller, bliver fodbold til et drama, et eventyr, hvor tiden står stille, og spændingen giver åndenød. Derfor rives millioner af mennesker kloden over med af spillet, mens mange forfattere og intellektuelle ser det, der foregår på banen, som en arketypisk dramatisk fortælling med mange lag af konflikter og følelser. 

Dette er udgangspunkt for samtalen i Dronningesalen mellem den norske forfatter Dag Solstad og litteraturkritiker og fodbold-entusiast Klaus Rothstein – en del af serien Fodboldsamtaler. 

Dag Solstad er internationalt anerkendt for sine ikoniske VM-bøger.

Fra 1982 til 1998 har den prisbelønnede norske forfatter, i selskab med kollegaen og journalisten Jon Michelet, dækket VM-slutrunderne i fodbold, hvilket har resulteret i fem succesfulde bøger. Deres beretninger fra Spanien (82), Mexico (86), Italien (90), USA (94) og Frankrig (98) har efterhånden opnået klassikerstatus og demonstreret, at det er muligt at give læsende fodboldfans en litterær oplevelse. 

Dag Solstad er født i 1941. Han debuterede i 1965 med novellesamlingen Spiraler og har siden da været en af Norges mest markante forfattere. Han har blandt andet modtaget kritikerprisen tre gange, og i 1989 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for Roman 1987. I 2017 blev Solstad tildelt Det Svenske Akademis nordiske pris.

Gennemgående samtalepartner på scenen i alle fire Fodboldsamtaler er Klaus Rothstein - litteraturkritiker og kommentator ved blandt andet Weekendavisen og redaktør og studievært på DR's litterære radiomagasin Skønlitteratur på P1.

International Forfatterscene: Fodboldsamtaler
I løbet af efteråret vil Det Kgl. Bibliotek præsentere en række specialudgaver af International Forfatterscene om fænomenet fodbold. Her vil vi blandt andet stille spørgsmål som: Hvad er det ved fænomenet fodbold, der løftet spillet fra en enkel og medrivende sportsgren til et spørgsmål om dramatiske og udødelige fortællinger om sejre og nederlag, skæbne og retfærdighed? Hvor og hvordan blev fodbold mere end bare spillet, der foregår på banen? Er det kunst, den tidligere argentinske stjernespiller Jorge Valdano taler om, når han om Michael Laudrup har sagt: ’When he was on the ball, he would light up the game’?


Torsdag 15. november kl. 20
Dronningesalen
Fodboldsamtaler (4:4) - Hvorfor er fodbold så stærk en fortælling? Dag Solstad (NO) i samtale med Klaus Rothstein. 

Tidligere samtaler:

Torsdag 11. oktober kl. 18.30
Blixen-salen
Fodboldsamtaler (1:4) - Hvorfor er kvindefodbold ikke kedeligt?
Nadia Nadim i samtale med Rikke Rønholt og Klaus Rothstein 

Mandag 22. oktober kl. 20
Dronningesalen
Fodboldsamtaler (2:4) - Hvad er vi besatte af, når vi er besatte af fodbold?
Simon Critchley (UK) i samtale med Klaus Rothstein

Mandag 5. november kl. 20
Dronningesalen
Fodboldsamtaler (3:4) - Hvordan spejler fodbold og samfund hinanden?
Madame Nielsen og Ebba Witt-Brattström (SE) i samtale med Klaus Rothstein.