Et anderledes blik på fodboldkulturen

Madame Nielsen, Klaus Rothstein og Ebba Witt-Brattström

Split 3. Madame-Rothstein-Ebba
I serien Fodboldsamtaler vil forfatterinde, performancekunster m.m. Madame Nielsen og den feministiske kulturkommentator Ebba Witt-Brattström i samtale med litteraturkritiker og fodboldentusiast Klaus Rothstein forsøge at besvare spørgsmålet: Hvordan spejler fodbold og samfund hinanden? 

I et tidligere liv var forfatterinden Madame Nielsen en lille dreng, der hed Claus Beck-Nielsen og voksede op i de danske provinser. Hvert år flyttede familien til en ny flække af parcelhuse, hvor det eneste kulturelle samlingspunkt var foldbold. Spillet var essentielt for at være en del af gruppen, og han måtte derfor lære reglerne og spille med. Med de erfaringer vil Madame Nielsen kaste nyt lys over fodboldfænomenet.

I 2001 erklærede Claus Beck-Nielsen sig selv død, og i 2013 kom Madame Nielsen så til verden. I 2014 udgav hun debutromanen Den endeløse sommer, i 2016 kom dannelsesromanen Invasionen, i 2017 Det højeste væsen, og nu i september 2018 den anmelderpriste 'New York-gyser' The Monster.

Den svenske litteraturforsker og forfatter Ebba Witt-Brattström bragte for alvor feministisk litteraturkritik ind i den svenske universitetsverden. Hun har udgivet bøger om feministiske teoretikere og kvindelige forfattere og var en af hovedkræfterne bag Nordisk Kvindelitteraturhistorie. I 2016 udkom hendes første roman, Århundredets kærlighedskrig.

Som feministisk kulturkommentator holder Ebba Witt-Brattström et vågent øje med samtiden og vil nu kaste et frisk blik på fodboldkulturen.
Klaus Rothstein er gennemgående samtalepartner på scenen i alle fire Fodboldsamtaler. Han er litteraturkritiker og kommentator ved blandt andet Weekendavisen og redaktør og studievært på DR's litterære radiomagasin Skønlitteratur på P1.

 

International Forfatterscene: Fodboldsamtaler

I løbet af efteråret vil Det Kgl. Bibliotek præsentere en række specialudgaver af International Forfatterscene om fænomenet fodbold. Her vil vi blandt andet stille spørgsmål som: Hvad er det ved fænomenet fodbold, der løftet spillet fra en enkel og medrivende sportsgren til et spørgsmål om dramatiske og udødelige fortællinger om sejre og nederlag, skæbne og retfærdighed? Hvor og hvordan blev fodbold mere end bare spillet, der foregår på banen? Er det kunst, den tidligere argentinske stjernespiller Jorge Valdano taler om, når han om Michael Laudrup har sagt: ’When he was on the ball, he would light up the game’?


Mandag 5. november kl. 20
Blixen-salen
Fodboldsamtaler (3:4) - Hvordan spejler fodbold og samfund hinanden? Madame Nielsen og Ebba Witt-Brattström (SE) i samtale med Klaus Rothstein. 


Sidste samtale:
Torsdag 15. november kl. 20
Dronningesalen
Fodboldsamtaler (4:4) - Hvorfor er fodbold så stærk en fortælling? Dag Solstad (NO) i samtale med Klaus Rothstein. 


Tidligere samtaler:
Torsdag 11. oktober kl. 18.30
Blixen-salen
Fodboldsamtaler (1:4) - Hvorfor er kvindefodbold ikke kedeligt?
Nadia Nadim i samtale med Rikke Rønholt og Klaus Rothstein

 

Mandag 22. oktober kl. 20
Dronningesalen
Fodboldsamtaler (2:4) - Hvad er vi besatte af, når vi er besatte af fodbold?
Simon Critchley (UK) i samtale med Klaus Rothstein