David Runciman og Rune Lykkeberg

Sådan ender demokratiet

Lykkeberg-Runciman foto Jakob Dall og Mark TurnerDavid Runciman. Foto: Mark Turner

Ifølge den britiske professor David Runciman er de traditionelle demokratier ved at brække midt over. På den ene side er de ude af stand til at håndtere udfordringer som klimaforandringer og den globale økonomi. På den anden side foregår der en afdemokratisering i form af den teknologiske udvikling:

”Den ene halvdel af vores demokrati vil være udemokratisk, og tingene vil blive besluttet af eksperter, ingeniører og folk, der styrer systemet. Den anden halvdel, hvor folk mødes, diskuterer og forbindes, vil måske blive mere demokratisk. Men styringen af finanssystemerne, internettet, den globale handel vil ikke være demokratiske anliggender,” siger Runciman.

Zuckerberg er farligere end Trump

Selskaber som Google, Facebook og Apple repræsenterer en trussel mod demokratierne, da de styrer en stor del af den information, som borgerne er afhængige af. Dette betyder nødvendigvis ikke, at de er onde, men de har en magt, som ikke er forenelig med klassisk demokrati. Som David Runciman siger i et interview med Tarek Omar i Politiken:
”Der er folk, der tror, at Trump vil være præsident resten af sit liv. Men jeg er sikker på, at Trump maksimalt kan være præsident i 6 år mere. Man kan ikke stemme Zuckerberg ud, han kan ikke stilles til ansvar, og han vil være her meget længere end Trump. Han har potentielt set mere magt end Trump.”

Runciman forsøger i sin nye bog Sådan ender demokratiet at give et bud på, hvordan demokratiets undergang ser ud i det 21. århundrede. Og ikke mindst om der kunne komme noget bedre efter det.

David Runciman er professor i politik og leder af Department of Politics and International Studies ved Cambridge University. Han har udgivet en række bøger om politik og demokrati, senest The Confidence Trap: A History of Demoracy in Crisis from World War 1 to the Present.

På scenen i Dronningesalen vil David Runciman være i samtale med Rune Lykkeberg, som har studeret filosofi og litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Han er tidligere kulturredaktør på Politiken og siden 2016 chefredaktør på Information. 


Onsdag 10. oktober kl. 20
Dronningesalen
International Forfatterscene
David Runciman (UK) i samtale med Rune Lykkeberg.