Quatuor Diotima

Ny dansk musik og historiens vingesus

Quatuor Diotima_01_foto_Jérémie MazenqKunstneriske kvaliteter og virtuos overlegenhed fra den franske superkvartet i et koncertprogram, der balancerer nytænkning med strygekvartetter af Beethoven og Janáček.
 

Koncerten er den anden i serien Strygekvartetter i Diamanten, og som optakt til Beethovens 250-årsjubilæum i 2020 indgår en kvartet af komponisten i programmerne. Diotima har valgt en af de mest ikoniske, opus 130, hvorfra 5. sats, Cavatinaen spektakulært blev sendt ud i rummet med både Voyager 1 og 2 og nu svæver et sted i det interstellare rum. 

Men Beethoven har uvidende sat andre spor; Janáčeks kvartet nr. 1 med titlen Kreutzersonaten er inspireret af Tolstojs roman af samme navn. I romanen er en kvinde fanget i et kærlighedsløst ægteskab, men spiller så Beethovens Kreutzersonate for violin med en lidenskabelig violinist. Dette bliver hendes endeligt, da hendes mand afslører affæren. Men Janáček er tilhænger af kvinders rettigheder, og det er, som om man hører hans sympati for den ulykkelige hustru i musikken. 

Aftenens premiere er af Rune Glerup, som selv forklarer: ”Stykket er tilegnet, og skrevet til, Diotima Kvartetten. Hvad inspirationen til dette stykke angår, skylder jeg Samuel Becketts værker en stor del, men også at gå en tur i parken, at læse nyhederne, at drikke en øl på en røgfyldt bar, ensomme timer på cykel i bakkerne, at mislykkes med at forstå denne verdens afslutninger, begyndelser, gentagelser, begyndelser, afslutninger.”

Quatuor Diotima har tidligere arbejdet med Rune Glerup, som har fortalt, at ensemblets store virtuositet er en gave for en komponist. Kvartteten er grundlagt i 1996 af afgangselever fra konservatoriet i Paris og har siden udviklet sig til en af verdens mest efterspurgte ensembler. Evnen til at udtrykke samtidens komponisters musikalske visioner side om side med imponerende fortolkninger af klassiske strygekvartetter fra 17- og 1800-tallet udgør essensens af Quatuor Diotimas identitet. 

Vinsmagning er et nyt initiativ, og man kan nu inden koncerten få fugtet ganen med vine fra aftenens kvartets hjemland. Billet tilkøbes særskilt via Billetlugen.

Strygekvartetter i Diamanten (2:4)

Tirsdag 2. oktober 2018 kl. 20:00 Dronningesalen

PROGRAM  

Leos Janáček:                            Strygekvartet nr. 1  (’Kreutzersonaten’)
Rune Glerup:                              Perhaps Thus The End (2017),
                                                     (første opførelse i DK)
– Pause–

Ludwig van Beethoven:             Strygekvartet i B-dur nr. 13, opus 130 

Quatuor Diotima

Constance Ronzatti, violin
Yun-Peng Zhao, violin
Franck Chevalier, bratch
Pierre Morlet, cello