Lars Ulrik Mortensen og Concerto Copenhagen

Wienerklassisk musik af Mozart, Haydn, Salomon og Hartmann

Concerto Copenhagen foto Thomas Nielsen

 

 

 

 

 

I 1700-tallets kosmopolitiske Wien virkede italienske og tyske musiktraditioner sammen om at etablere historiens mest levedygtige musikalske sædvaner: symfoni og sonate, klassisk funktionsharmonik og det moderne symfoniorkester. Med ét ord: Wienerklassikken. 

Haydn, Mozart og Beethoven var wienere med stort W, men ingen af dem var født i den østrigske hovedstad. Haydn kom fra grænseegnen mod Ungarn og tilbragte kun sin tidlige ungdom og sit otium i Wien; Mozart var salzburger og omrejsende Wunderkind, og sine mest sensationelle successer havde han i Prag. Beethoven var tysk og var 22 år, før han kom til byen, men af de tre blev han tættest knyttet til den og navnlig dens magtfulde overklasse. Men fra Wien spredte deres stiltræk sig nærmest for alle vinde ud i den internationale musikverden. 

Det ses også af aftenens program. Den tyskfødte Johann Ernst Hartmann blev en faderfigur for dansk guldaldermusik, hans familie og hans efterkommere prægede dansk musik i generationer. Også Johann Peter Salomon var tysk, men gjorde karriere i London som violinist, komponist og impresario; han fik Haydn til London først i 1790’erne og fortjener en stor del af æren for, at Haydns sidste tolv symfonier så dagens lys. 

Lars Ulrik Mortensen er cembalist med speciale i barokkens toner. Men den verdensberømte dansker kan også sin wienerklassik, som det vil være hørbart 22. september. Han blev I 1999 tilknyttet Concerto Copenhagen som ensemblets kunstneriske leder og har siden præget ensemblets kunstneriske profil og udvikling i allerhøjeste grad. 

Concerto Copenhagen spillede sine første koncerter i 1991 og har siden udviklet sig til Skandinaviens førende ensemble indenfor tidlig musik og et af de mest spændende og innovative barokorkestre i verden. Originale fortolkninger og en stærk evne til at kommunikere med publikum er blandt Concerto Copenhagens kendetegn – den gamle musik gøres vital, relevant og nutidig.


PROGRAM 

Johann Ernst Hartmann             Symfoni nr. 3 i D-dur
Johann Peter Salomon              Romance i D-dur for violin og strygere 
Joseph Haydn                            Symfoni nr. 80 i d-mol, Hob.I:80

-Pause-

Wolfgang A. Mozart                    Symfoni nr. 39 i Es-dur, K 543 

Lørdag 22. september 2018 – Dronningesalen kl. 16.00