22.10.07 Nyheder til pressen

Farv din egen hest
 
At en god hest ingen farve har, er en sandhed med modifikationer, det kan man læse i bogen ”Heste i Danmark”, der udkommer den 1. november på Forlaget Saxo. Hestens farve har gennem historien haft stor betydning. Tænk blot på, hvor uhensigtsmæssigt det er at ride på en hvid hest, hvis rytteren ønsker at gemme sig i terrænet. Kun som trompeterheste var de lyse skimler velkomne i regimentet – trompeteren skal nemlig være synlig. Seniorforsker ved Det Kongelige Bibliotek Anne Phaff Ussing, har fundet flere anvisninger på, hvordan man har farvet hårlaget på en hest, der skulle i krig. Selv om den hvide hest er ligeså smuk, som prinsen der rider den, kan alt godt overdrives. Dominante hvide heste må f.eks. ikke krydses indbyrdes. Alle føl der arver anlægget for dominant hvid i dobbelt dosis, dør i fosterstadiet.
Den islandske hest har flere farvevariationer end andre nordiske hesteracer, bl.a. farvevekslere og sølvtonede. To farvevekslere (permanente skimler) bør dog heller ikke krydses, idet en fjerdel af føllene vil arve anlægget i dobbelt dosis. Fostrene formodes at være både farveløse og døve. Heste kan slet ikke tåle at være helt farveløse, det fører til udviklingsdefekter i nervesystemet. Udover Anne Phaff Ussings kapitel om hestes farver bidrager forskningsbibliotekar Jesper Düring Jørgensen med et kapitel om ridekunstens udvikling i Europa til bogen ”Heste i Danmark”, de r er den første sammenfattende hestebog siden 1943.
 
Fototekst: Islandsk brun farveveksler – brunskimmel. Foto: Fridthjofur Thorkelsson.
(Foto kan downloades fra www.kb.dk. Klik Nyheder, klik Pressebilleder
 
 
En halv mio. til udforskning
af det kosmiske miljø
 
To astronomer har modtaget en forskningsbevilling på en halv mio. kr., der skal gå til at udforske det kosmiske miljøs indflydelse på galakseudvikling ved at sammenholde nye og gamle data. Hvilken rolle spiller f.eks. omgivelserne for galakseudviklingen og hvad forårsager ændringerne i stjernedannelsesaktiviteterne? Projektet vil gøre brug af et nyt spektrograf ved det store ”Very Large Telescope”, VLT, i Chile, der gør det muligt for forskerne at se galaksernes indfaldsområder. Disse observationer skal siden sammenholdes med eksisterende data fra det infrarøde Spitzer rumteleskop, hvor forskerne kan se stjernedannelser, som ellers er skjult af støv. Resultatet vil blive undersøgt efter en række nøglegenskaber såsom rotationshastighed, lysstyrke, grundstofsammensætning og alder. Til projektet hører, at de to astronomer, Bertil F. Dorch, Københavns Universitetsbibliotek og Bo Milvang-Jensen, København Universitet, udbygger det virtuelle observatorium Urania i det Kongelige Biblioteks regi. Forløbet vil kunne følges på det Kongelige Biblioteks astronomiportal.
 
 
Det kvindelige spillerum
 
De kvindelige komponister er blevet ignoreret og nedvurderet gennem historien . Det kvindelige spillerum er titlen på en ny bog af seniorforsker Lisbeth Ahlgren Jensen, Det Kongelige Bibliotek. Bogens tvetydige titel afspejler, at det kvindelige spillerum både kan ses som en konkret ramme og som en mental størrelse, der i tidens løb har fået betydning for, hvordan kvinders kunst er blevet forstået eller – som det har vist sig – ignoreret.
Kvindelige komponister er sjældne. Men nu er en håndfuld af dem, alle hørende hjemme i den danske guldalder, taget under nærmere behandling af Lisbeth Ahlgren Jensen. Bedst kendt er vel nok Emma Hartmann, der udgav sine sange under et dæknavn og var gift med en af datidens store komponister. Det er ikke overraskende, at kvinderne især komponerede sange og mindre klaverstykker, der kunne spilles i borgerlige hjem med klaver. Det er overraskende at finde en aldrende baronesse, Frederikke Løvenskiold, der med den største selvfølgelighed komponerede musik for harmoniorkester – og fik H.C. Lumbye til at opføre den i Tivolis koncertsal. Nedvurderingen af de kvindelige sangskrivere har således vist sig at være sket i deres eftertid snarere end i deres samtid, da det var alment accepteret, at kvinder udtrykte sig gennem musik. Bogen udkommer i denne uge på forlaget Multivers.
Foto kan downloades fra www.kb.dk. Klik Nyheder, klik pressebilleder