Ny kulturchef på Det Kongelige Bibliotek

Det Kongelige Bibliotek har ansat Uwe Bødewadt (60) som ny kulturchef.

Uwe Bødewadt kommer fra en stilling som chef for kulturhuset i Stockholm, hvor han har været leder de sidste syv år.

”Jeg kommer til Det Kongelige Bibliotek med den ambition at få hele verden til Diamanten. Jeg tror der ligger et stort uudnyttet potentiale. Nu er det ikke kartofler, men diamanter vi har at tilbyde og selv om emnerne kan være elitære, kan formidlingen sagtens være folkelig. Jeg vil se det som en af mine opgaver at få flere til at lægge vejen forbi huset, der ligger der ved havnekajen og vipper så indbydende.”

Uwe Bødewadt er uddannet først pædagog og siden arkitekt fra Det Kgl. Danske Kunstakademi med visuel kommunikation som speciale. Udover en række undervisningsjob - særligt inden for pædagogik, blev han i 1989 leder af Toldkammeret kulturhuset i Helsingør, hvortil han også vendte tilbage efter i et par år at have været kunstnerisk kaptajn på kulturskibet Kronborg.

I 2000 tog han til Stockholm som ny direktør for Kulturhuset.

  Den svenske institution har et årsbudget på ca. 100 mio.kr og aktiviteter, der fordeler sig over alle aldersgrupper og kunstneriske retninger. Under Uwe Bødewadts periode er besøgstallet steget fra 1 mio. til 1,5 mio. besøgende årligt.

”Godt nok er jeg selv akademiker, men jeg har mest bedrevet lidenskab frem for videnskab, men hele forskningsdelen fascinerer mig voldsomt. Jeg bliver glad når jeg kan medvirke til at give publikum en oplevelse, de ikke havde regnet med og som har gjort deres verden større”.

Uwe Bødewadt har de sidste syv år pendlet mellem Stockholm og Helsingør, hvor han bor med sin kone billedkunstner Pernelle Maegaard. Det Kongelige Biblioteks nye kulturchef tiltræder officielt den 29. oktober, men vil være i huset fra tid til anden, mens han afvikler sine forpligtelser i Sverige.