Per Nørgård modtager stor hæderspris fra Beckett-Fonden

  En ny standard for hæderspriser blev sat i weekenden da komponist Per Nørgård modtog en rekordstor musikpris på en million kr. fra Beckett-Fonden. Hædersprisen, der gives til Per Nørgård for hans livsværk, er den største musikpris, der er givet til en dansker. 

”Bestyrelsen har lagt vægt på Per Nørgårds både omfattende og rigt varierede virke for dansk musik, et virke, som har sat sig varige spor til nydelse og fordybelse i både nutid og fremtid, ” udtalte advokat Peter Varming, direktør for Beckett-Fonden, i sin motivation.
Den almenvelgørende Beckett-Fond blev stiftet i 1989 af ægteparret Birte og Paul Beckett. Fonden støtter lægevidenskab, naturbeskyttelse, kunst og kultur. I fundatsen er det bestemt, at fonden kan uddele ”hæderspriser til personer, der efter bestyrelsens skøn har gjort særlige fortjenester” indenfor de områder som fonden støtter. Birte Beckett overrakte prisen til Per Nørgård.
Komponisten indtager en helt unik position på den danske og internationale musikscene. Han er en produktiv komponist, der har komponeret over 300 værker, heraf syv symfonier. Han har komponeret flere operaer bl.a. Labyrinten (1963), Gilgamesh (1972) og Siddharta (1983), og ballet- og kormusik. Det var også Per Nørgård, som skrev filmmusikken til Babettes Gæstebud og Hamlet, Prince of Denmark.
En af de store kendere af Per Nørgårds musik er ensemblechef Anders Beyer, Athelas Sinfonietta Copenhagen. Han henviste til Nørgårds ungdommelige ambition om at ”forvirre flest muligt mest muligt”. Beyer mente, at her lå en del af forklaringen på komponistens succes: ”Manden skaber forvirring. Man bliver rundtosset på en opløftende måde i selskab med Nørgård og hans musik.” Anders Beyer underbyggede det med, at ”nøglen” til Nørgårds musikalske univers, er komponistens store rummelighed: ”Per Nørgård er rummelig grænsende til det naive. Rummelighed er i familie med nysgerrighed og sammen giver de plads til hele tiden at blive forundret, til at møde det fremmede med åbenhed”.
Komponisten, der har oplevet at få sprængt sin glemte mappe med et original manuskript i stykker af Rullemarie, var glad for både for den store pris og for de tilfældigheder der livet igennem har drevet ham i musikkens retning.
 ”Det er en grænseoverskridende pris der får mig til at blive helt mundlam. Nu føler jeg en vis økonomisk tryghed for fremtiden og selv om tryghed kan briste vil jeg fortsat føle glæde som er selve energien i verden”, kvitterede Per Nørgård, der rettede en særlig tak til hans ”bedste legekammerater”, nemlig musikerne.
Festligholdelsen i forbindelse med prisoverrækkelsen fandt sted På Det Kongelige Bibliotek, hvor Kroger Kvartetten spillede Per Nørgårds strygerkvartet nr. 8, Natten sænker sig som røg (1995-1997). Den Sorte Diamant viser i den kommende måned en montreudstilling med udvalg af Per Nørgårds manuskripter gennem årene fra den første strygekvartet i 1951 til den nyeste Lygtemændene tager til byen, samt eksempler på komponistens filosofiske, astrologiske og analytiske skrifter.
 Foto med byline kan anvendes uden vederlag. Fotograf: Karsten Bundgaard, Det Kongelige Bibliotek. Gå til www.kb.dk, for download. Klik: Nyheder, Klik Presse, Klik Pressebilleder. Nyeste ligger i bunden.