Natursyn - ny udstilling

Fra fabeldyr til systemer
 
 
Mennesket er nysgerrigt.
Uden denne nysgerrighed havde vi ikke kunnet opnå de videnskabelige resultater, som vi har.
 
Set med historiske briller er den biologiske forskning nået langt, men videnskaben er uudtømmelig. Ny viden afføder altid nye spørgsmål. I dette år, hvor verden fejrer 300 året for den berømte systematiker  fødsel, sætter Det Kongelige Bibliotek fokus på nogle af naturhistoriens videnskabelige landvindinger og viser både et udpluk af de værker, der har bragt den biologiske forskning videre, og dem der har ledt den på afveje.
 
En labyrintisk udvikling med mange snørklede forløb og blindgyder!
 
Hvordan kunne man sætte verden i system? Kunne det passe, at nogle ænder ikke kom ud af et æg, men voksede på træer? Hvordan skulle man forklare, at Paradisfuglen ikke havde nogen ben? Og hvalerne, hvor hørte de til? Var de fisk eller pattedyr?
 
Videnskabens historie er lang og dramatisk. I Vesten regner man sædvanligvis de klassiske grækere fra det 4. århundrede f.Kr. som naturvidenskabens grundlæggere, men siden 1500-tallet er udviklingen imidlertid gået hurtigt frem. Videnskabelige og tekniske fremskridt har gået hånd i hånd og har bragt os frem til i dag, men vejen til viden lå ikke altid lige for. Videnskabsmændene måtte gennem historien bakse med mange spørgsmål og misforståelser.
 
Udstillingen Natursyn – fra fabeldyr til systemer koncentrerer sig om biologi, især systematik og evolution, og viser med afsæt i Carl von Linnés arbejde udvalgte punktnedslag i den naturhistoriske udvikling – både i forhold til de store opdagelser og i forhold til forskellige misforståelser. Publikum inviteres ind i et forførende labyrintisk udstillingsforløb af tableau-opstillinger, hvor den besøgende fysisk følger naturhistoriens snørklede vej.
 
Udstillingen er skabt i samarbejde med Københavns Universitetsbibliotek Nord på Nørre Alle og viser bl.a. den velkendte Flora Danica, den meterhøje The Birds of America, førsteudgaven af Linnés Systema Naturæ, Charles Darwins Arternes Oprindelse og mange flere af værkerne fra det naturvidenskabelige bibliotekets rige samlinger.
 
 
Udstillingen er åben fra 2. oktober til 29. december 2007
Mandag-fredag 10-19, lørdag 10-17