Kunst som idé

Fotoudstilling

 
Det Nationale Fotomuseum på Det Kongelige Bibliotek præsenterer udstillingen Kunst som idé – Konceptuelt fotografi i Danmark 1965-1979. Udstillingen sætter fokus på fotografiets rolle i det store nybrud i 1960’ernes og 1970’ernes danske kunst. Værker af 17 forskellige kunstnere fortæller historien om en usædvanligt levende periode i dansk kunstliv, hvor det storslåede, idealistiske og revolutionære blandede sig med det trivielle, det banale og det humoristiske.
 
Den konceptuelle kunst er på mange måder banebrydende. Ikke alene har den ændret den traditionelle opfattelse af hvordan et kunstværk kan se ud, men også hvad et kunstværk kan bestå af. I konceptkunsten behøver et værk ikke være støbt i bronze eller malet på et lærred; det væsentlige er den bagvedliggende idé, og konceptkunst handler derfor i langt højere grad om refleksion og undersøgelse end om æstetik og materialer. Dette giver fotografiet en ganske særlig status inden for den konceptuelle kunst, hvor mediet samtidig påvirker selve ideen.
 
Udstillingen er bygget op omkring fire overordnede strategier: Den metodiske undersøgelse, Det udvidede billede, Kunst som handling og Den objektløse kunst. Tilsammen fremhæver disse strategier nogle af de væsentligste karakteristika inden for den fotobaserede konceptuelle kunst i Danmark.
 
Udstillingen viser værker af Finn Thybo Andersen, Stig Brøgger, Claus Carstensen, Torben Christensen, Sven Dalsgaard, John Davidsen, Erik Hansen, Erik Gram:Hanssen, Henrik Have, Steen Høyer, Kirsten Justesen, Per Kirkeby, Flemming Koefoed, Niels Lomholt, Albert Mertz, Lene Adler Petersen og William Louis Sørensen.
 
Udstillingen baserer sig på ny forskning udført af mag. art. Charlotte Præstegaard Schwartz med støtte fra Novo Nordisk Fonden og er produceret af Det Nationale Fotomuseum i samarbejde med de enkelte kunstnere og med støtte fra Eks-Skolens Trykkeri, Kunstrådets Billedkunstudvalg og Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968. Den ledsages af et rigt illustreret katalog udgivet med støtte fra OAK Foundation og Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond.
 
Udstillingen vises fra 10. november 2007 til 15. marts 2008. Åben man-fre 10-19, lør. 10-17, søn lukket.