Eckersberg og den nøgne virkelighed

C.W. Eckersberg – stamfader til den danske guldalder, revolutionerede malerkunsten. Det var de mange år i udlandet, der havde åbnet Eckersbergs øjne for det anderledes blik. Herhjemme skabte professor Eckersberg en mindre revolution, da han inviterede en kreds af studerende til et privat sommerakademi. For første gang i danmarkshistorien optrådte en kvindelig nøgenmodel. ”Det var en model Eckersberg selv havde fundet. Tidligere havde det kun været mandlige nøgenmodeller, der blev malet i atelier af mandlige kunstnere, men med Eckersbergs sommerakademi skete skredet”, siger kunstekspert Peter Michael Hornung.
Den nøgne ryg-vendte kvinde kan i dag ses i Glyptotekets samlinger malet fra forskellige vinkler afhængig af, hvorfra kunstneren betragtede hende.
”At hun stod med ryggen til understreger, at det handlede om hendes krops linier og ikke om hendes ansigt. Det var bevidst for at betone det anonyme. Man kan se, at det er en kvinde, men ellers kan man ikke sige meget om hende. Man kan f.eks. ikke se om hun er smuk. Det handlede om kvindens krop som gestalt og ikke om hendes ansigt. Det er det, der skiller portrættet fra modelstudiet”, tilføjer Peter Michel Hornung. Sammen med Overinspektør Kasper Monrad fra Statens Museum for Kunst vil Peter Michael Hornung i Den Sorte Diamant, den 16. maj give tip til, hvordan man kan afkode Eckersbergs motiv og teknikvalg. De vil med eksempler illustrere, hvordan store spørgsmål som kampen mellem romantikkens gudetro og hverdagens realisme kommer til udtryk hos C.W. Eckersberg (1783 – 1853) en af Danmarks helt store malere.
 
Grænseløse Danskere: C.W. Eckersberg.
Kunstekspert og forfatter Peter Michael Hornung og overinspektør Kasper Monrad fra Statens Museum for Kunst.
Den Sorte Diamant onsdag den 16. maj kl. 19.
Billetter a 50 kr. Billetter på BILLETnet og i Diamantens reception