Nyhedsbrev fra Kort- og Billedsamlingen

September 2015

 


Udstilling: En verden jeg kan tro på

Udstillingen En verden jeg kan tro på med den internationalt anerkendte fotograf Joakim Eskildsen kan ses frem til d. 30. januar. Udgangspunktet er Eskildsens syv fotografiske bogprojekter siden 1989.

Udvalgte billeder præsenteres i stort format sammen med skitsebøger, kontaktark, trykfolie, film og andet materiale, der giver indblik i hele arbejdsprocessen.

Eskildsens første bog, Nordtegn/Nordic Signs (1995), er en hyldest til det nordiske landskab og til en befolkning, der lever i pagt med naturen. Efterfølgeren Bluetide (1997) handler om et portugisisk fiskersamfund, truet på overlevelsen af klimaforandringer og storindustriens rovfiskeri. Her ud over vises iChickenMoon (1999), The Roma Journeys (2007) og American Realities, Cuba og Home Works.

Udstillingen har fået gode anmeldelser, og der kommer fortsat mange for at se den. Heriblandt en del skoleklasser, der nu også kan gøre brug af et undervisningsmateriale udarbejdet specielt til udstillingen.

Joakim Eskildsen: CubaBrian Berg: En verden jeg kan tro på

Til top


Næstved set fra luftenDer tastes metadata ind

Sjælland set fra luften

Takket være en stor fondsbevilling kommer Danmark set fra luften nu også til at omfatte Sjælland og Lolland-Falster. Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har med en bevilling på 8 mio. kr. sikret, at der bliver føjet ca. 900.000 fotografier til de lidt over 400.000, der nu er online.

Projektet er Det Kongelige Biblioteks første crowdsourcing-projekt. Det er brugere fra hele landet, der har placeret og fortsat placerer gamle fotos af gårde, virksomheder og byområder præcist. Interessen har været overvældende, og det er en stor glæde, at Sjælland nu også kommer med.

Biblioteket skanner luftfotos og protokoller, og et hold af effektive studentermedhjælpere lægger grundlæggende metadata ind (ejernavn, lokalitet og bygningsnavn). Det lyder simpelt, men ofte er der mangler på kort eller i protokoller, og bibliotekets medarbejdere og medhjælpere må rede trådene ud for at få alle områder med. Det gælder også om at holde tungen lige i munden, når billederne skal geotagges. Sidste år endte et par hundrede gårde ud for Ghanas kyst.

Til top


Se originalerne. Mød eksperterne!

Hvis du skal til og skrive speciale og mangler inspiration, materiale eller råd, så kom til specialedag i Den Sorte Diamant d. 16. september.

Forskningsbibliotekar Mette Colding Dahl introducerer til den store samling af kort, luftfotos, tegninger, fotografier mm., der tæller op mod 19 millioner materialer. Det sker som en del af en almen introduktion til alle bibliotekets samlinger.

Derefter er der rundvisning i samlingen, hvor forskningsbibliotekar Mette Kia Krabbe Meyer viser kort og billeder frem og svarer på spørgsmål.

Kort- og billedsamlingens materialer bliver ofte anvendt som illustrationer, men de har også været genstand for selvstændig analyse i en del specialer, afhandlinger og udgivelser. Se f.eks. Louise Wolthers' Blik og Begivenhed, 2008, Mikkel Thelles Rådhuspladsen 1900, 2015 og Stig Svenningsens Spatial sources to the landscape, 2015.

Specialedag d. 16. septemberSamlingen i forskningen

Til top


Thomas Degner: Mette Sandbye Søren Rønholt: Torben SangildJoakim Eskildsen: Home Works

Debat: Er det skønne suspekt?

Det Nationale Fotomuseum indbyder til debat d. 1. oktober kl. 17. Med afsæt i Joakim Eskildsens billeder diskuterer professor Mette Sandbye og kulturforsker, kunstskribent & radiovært Torben Sangild det skønne i samtidsfotografiet.

Joakim Eskildsens fotografier er smukke. Med deres afstemte farver og stemningsfulde lys får de én til at tænke på romantiske landskabsmalerier og går smertefrit ind i en historisk tradition.

Samtidig gør det dem også svære at kapere i en samtid, hvor kunsten vil skille sig ud fra reklameindustriens smoothe virkelighed og billederne af det gode liv, som vi deler på de sociale medier.

Kom og hør og deltag i diskussionen om det skønne i samtidsfotografiet. Det foregår i udstillingen En verden jeg kan tro på og er gratis, når billetten er købt. Tilmelding til sagi@kb.dk.

Til top


Pessoas træ i Oktogonen

Den 9. oktober åbner den danske forfatter og billedkunstner Christian Yde Frostholm installationen Pessoas træ på Det Kongelige Bibliotek.

Installationen handler om den portugisiske digter Fernando Pessoa, om biblioteker under åben himmel og om træerne i byen. Og den er lavet specifikt til den ottekantede montre, Oktogonen, der selv står som en tyk stamme i den gamle del af Det Kongelige Bibliotek.

Christian Yde Frostholm er kendt for at arbejde konceptuelt med både tekst og fotografi. Hans seneste udgivelse, Paris en brugsanvisning, er en blanding af rejsefører, personlige notater og litterært essay. Den blev i 2013 indstillet til Montana-prisen for forbilledligt at demonstrere ”et litterært blik på verden, at man kan leve med og i litteratur.” 
        
Pessoas træ er et nyt projekt, der også handler om litteratur. Digteren Fernando Pessoa blev i 1888 født i Lissabon, men tilbragte det meste af sin barndom og ungdom i Sydafrika, hvorfra han længtes voldsomt tilbage. Siden vendte han hjem og forlod aldrig byen igen. I 1925 skrev han en guide til den by, han elskede – en bog der først blev fundet i 1988. Christian Yde Frostholm har læst sig ind i både Pessoa og Lissabon. Ud af det er der vokset nye billeder og ord. Udstillingen løber til d. 2. januar 2016.

Christian Yde FrostholmChristian Yde Frostholm: Pessoas træ

Til top


Kort udgivet af Axel E. Aamodt i 1916Sven Türck: Cyklister 

 

100 års cykelstier i København

Forskere fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet har netop udgivet en artikel om udviklingen af cykelstier i perioden 1912-2013 i København.

Forfatterne dokumenterer den gradvise udbygning af cykelinfrastruktur, og studiet er baseret på historiske kort og nutidigt digitaldata fra forskellige samlinger og institutioner.

Fra Det Kongelige Bibliotek har forskerne blandt andet fået data fra et kort udgivet af Axel E. Aamodt i 1916. Det er et godt eksempel på de mange forskellige historisk-geografiske informationer, som kan findes i bibliotekets samling af pligtafleverede kort.

Som en kuriositet kan det nævnes, at der i 1916 var 47,6 km cykelstier i København. I  2013 var tallet vokset til godt 363 km.
 
Artiklen ”The spatio-temporal Development of Copenhagen's bicycle infrastructure 1912-2013” kan læses i Geografisk Tidsskrift - Danish Journal of Geography, Vol. 115, Nr. 02, 29.07.2015, s. 1-15.

Til top


Fotobog-event

Den 12 . november kl. 17 inviterer Det Nationale Fotomuseum til arrangement for bogelskere. Her bliver en række af verdens bedste fotobøger lagt frem, så alle - iført hvide handsker - kan få lov til at bladre.

En fotobog kan være et kunstværk i sig selv. Siden 1920erne, hvor man for første gang kunne gengive fotografier i en virkelig god kvalitet, har utallige fotografer haft bogen som foretrukkent medie.

I bogen kan en stærk fortælling og et kunstnerisk univers åbne sig i en intim læseoplevelse. Noget, så forskellige navne som Lewis Hine, Sophie Calle og Krass Clement på hver deres måde har udnyttet.

Det Kongelige Bibliotek ejer hundredvis betydningsfulde fotobøger fra dokumentariske favoritter af Henri Cartier-Bresson og Henrik Saxgren til kunstneriske hovedværker af Man Ray og Keld Helmer-Petersen. Mange af disse bøger er i dag både sjældne og yderst kostbare, og de opbevares til daglig på magasin. Kom ved denne lejlighed helt tæt på, når forskningsbibliotekarerne Sarah Giersing og Mette Kia Krabbe Meyer præsenterer et udvalg og fortæller om deres egne favoritter.

Keld Helmer-Petersen: 122 farvefotografierLitteratur om fotobøger


Til top


Julie Boserup: Leisure Shapes 2015Julie Boserup: Leisure Shapes 2015

Boserup og Lose i arkivet

Billedkunstnerne Julie Boserup og Søren Lose har i øjeblikket deres gang i Billedsamlingen. De finder billeder og skanner, klipper og mixer dem sammen med nyere fotografi, tegning etc. På den måde opstår en række nye to- og tredimensionelle værker, som bliver del af en udstilling om forholdet mellem fotografi og arkitektur, der åbner i Det Nationale Fotomuseum til maj.

Søren Lose har gennem en årrække fokuseret på, hvordan bygninger og monumenter indgår i forestillinger om en kollektiv identitet. Ved at undersøge konkrete steder og bygninger udforsker Lose de historiske betydninger og fortællinger, der knytter sig  til arkitekturen. Til udstillingen arbejder Lose med fotografier fra samlingen, der viser bygninger eller rum, under konstruktion, færdigbyggede eller under nedrivning.

Julie Boserup udforsker og udfordrer arkitekturfotografiet som genre. I stramt komponerede collager sammenstiller hun udklip, tegning og farveflader i nye mønstre. Derved forvrides arkitektens vision, så arkitekturfotografiets illusion og utopiske karakter træder tydeligt frem. Til udstillingen arbejder Boserup med udgangspunkt i arkivet efter firmaet Strüwing Reklame, der bl.a. dokumenterede dansk arkitektur fra 1940’erne til 1980. 

Til top


Keld Helmer-Petersen online

I 2014 modtog Det Kongelige Bibliotek dias- og negativsamlingen samt arkivet efter den internationalt anerkendte danske modernist Keld Helmer-Petersen. Hans 122 farvefotografier, udgivet i 1948, er et hovedværk i fotografihistorien.

Nu bliver det snart muligt at se, hvilke billeder Helmer-Petersen valgte blandt, da han skulle udgive bogen. Bibliotekets konservatorer har arbejdet på at ompakke samlingen, der består af negativer, dias, albums, dummies til bøger, fundne objekter, tegninger, collager, breve og meget andet.

Dias- og negativsamlingen er samtidig under digitalisering. Rettighederne til billederne tilhører Helmer-Petersens arvinger, men biblioteket har fået ret til at vise samlingen og kan give adgang til mere end 14.000 dias og negativer i bibliotekets katalog.

2020 er 100-året for Keld Helmer-Petersens fødsel. Det Kongelige Bibliotek forbereder i den forbindelse en stor retrospektiv udstilling.

Keld Helmer-Petersen: Uden titel (fra Fragments of a City)Keld Helmer-Petersen: Uden titel 1960erne

 

Til top


Christian Adolph Lønborg: N.F.S Grundtvig 1872Stense Andrea Lind-Valdan: Absence Frieze 2015

Nyt i samlingen

Det Kongelige Bibliotek indkøber fotografier og kort til samlingen, men som nationalsamling sker det også ofte, at materialer kommer ind ved donation.

Billedsamlingen tager i mod samlinger eller enkeltbilleder af national betydning. Et eksempel på et fotografi af national betydning er portrættet af N.F.S. Grundtvig, et såkaldt ambrotypi, optaget af fotografen Christian Adolph Lønborg.

Portrættet blev erhvervet sammen med et andet nationalt klenodie, et fotografi af Ellehammers flyvning på Lindholm i 1906. Fotografiet ses ofte gengivet, men dette billede er særligt, fordi man her har den anonyme fotografs fod med på billedet. 

Det Nationale Fotomuseum køber særskilt ind. Samlingen, der pt. tæller 20.245 billeder, suppleres med såvel dansk som internationalt fotografi. I år har museet blandt andet erhvervet værker af Nadar, Joakim Eskildsen, Les Krims, Linda Hansen, Diane Arbus og Stense Andrea Lind-Valdan. Man kan følge erhvervelserne på museets facebook og i Kunstindeks Danmark, hvor alle museets værker løbende registreres.

Til top


Ghulalongkorns besøg

"Findes der billeder af den thailandske konges besøg i Danmark i 1907?" blev vi her i sommers spurgt. En søgning i vores samlinger gav flere resultater, bl.a. albummet "Privatoptagelser af familien de Richelieu fra 1883 til midten af 1920'erne fra bl.a. Danmark og Thailand, samt fra Ghulalongkorns besøg i Danmark 1907".

Står du også og skal bruge et bestemt billede? Det Kongelige Biblioteks billedsamling tæller op mod 19 millioner fysiske billeder. Du kan se i bibliotekets katalog, om det allerede er digitaliseret. Hvis ikke så send en forespørgsel til kob@kb.dk, så undersøger vi, om der kan ligge noget i den øvrige samling, som du kan få til gennemsyn på Center for Kort og Billeder. Hvis du skal bruge billedet til andet end privat brug, så husk at afklare ophavsretten.

Album med privatoptagelser af familien de RichelieuSe billeder

 

Til top


   


Center for Kort og Billeder

Center for Kort og Billeder

Center for Kort og Billeder ligger i Den Sorte Diamants østlige fløj. Her stiller vi de nationale samlinger af kort, fotografier, grafiske billeder og tegninger til rådighed og tilbyder faglig betjening under bevaringsmæssigt forsvarlige forhold.

Der er adgang efter aftale. Se mere her.

Nærmere oplysninger om billedsamlingen findes her.

Til top


> Læs også Tidligere Nyhedsbreve fra Kort- og Billedafdelingen

> Send dette Nyhedsbrev til en ven/kollega
>
Abonnér på dette nyhedsbrev

> Læs også Nyhedsbrev fra Musik- og Teaterafdelingen
>
Læs også Nyhedsbrev fra Håndskriftafdelingen