Overtro og folkekultur

Mød en ekspert

Mange af de gamle historier om hekse, vareulve og andre overnaturlige væsner blev indsamlet af folkemindesamlere i slutningen af 1800-tallet.
Mange af de gamle historier om hekse, vareulve og andre overnaturlige væsner blev indsamlet af folkemindesamlere i slutningen af 1800-tallet.

Praktisk info:
Det Kgl. Bibliotek følger nøje med i myndighedernes anbefalinger ang. tiltag mod spredning af COVID-19. Tryk her for at læse mere om, hvad du kan forvente som gæst i Den Sorte Diamant.

 

Det Kgl. Bibliotek er hele Danmarks nationalbibliotek. Vores omfattende samlinger er fyldt med enestående materiale, som sjældne håndskrifter, håndskrevne noder, private breve, unikke lydfiler, Netto-reklamer, digitaliserede aviser og meget, meget mere.

Vi er ikke som mange andre biblioteker – vi er nemlig et forskningsbibliotek med forskere, arkivarer og mange andre fagfolk, der arbejder inden for højt specialiserede områder. Alle er eksperter på hvert deres felt. 

I dette undervisningsforløb vil I møde en af eksperterne, nemlig Lene Vinther Andersen. Hun er arkivar med speciale i almindelige menneskers hverdagsliv og forestillingsverden i de sidste 200 år. Lene er ekspert i sagn, eventyr og historiebrug. 

I undervisningsforløbet vil I sammen med Lene arbejde med gamle historier om overnaturlige væsner. Mange af de gamle historier om hekse, vareulve og andre overnaturlige væsner blev indsamlet af folkemindesamlere i slutningen af 1800-tallet. 

I dette undervisningsforløb kommer vi tæt på nogle af de almindelige mennesker, der har levet i Danmark for godt 100 år siden. Disse mennesker havde stort set været anonyme i dag, hvis ikke en folkemindesamler havde besøgt dem for at optegne deres mundtlige fortællinger. Historierne tegner et billede af et særpræget og farverigt univers. Der er både overtroiske beretninger om varulve og hekse – og mere opløftende historier om unge mennesker, der rejser ud og finder lykken. 

I undervisningsforløbet vil vi bruge fortællingerne til fælles at reflektere over kildebrug og historieskrivning. Under jeres besøg vil vi udforske, hvordan de håndskrevne optegnelser og lydoptagelserne ikke bare er ”gode historier”, men også kan give en indsigt i, hvad der har været vigtigt og betydningsfuldt for de mennesker, der fortalte dem.

Målgruppe: 8.-10. klasse, gymnasiale og andre ungdomsuddannelser, VUC
Fag: Historie og dansk.

Kompetencemål: forløbet understøtter følgende kompetencemål for udskolingen fra Fælles Mål.

-          Kildearbejde (Historie): Eleven kan vurdere løsningsforslag på historiske problemstillinger.

-          Historiebrug (Historie): Eleven kan forklare samspil mellem fortid, nutid og fremtid.

-          Fortolkning (Dansk): Eleven kan forholde sig til kultur, identitet og sprog gennem systematisk undersøgelse og diskussion af litteratur og andre æstetiske tekster.

Læringsmål: Eleverne har viden om Det Kgl. Bibliotek som kulturinstitution, forskningsinstitution og arkiv. Eleverne har indblik i bl.a. forskning og formidling som karrierevej og specielt forskning i folkeminder. Eleverne får skærpet deres kritiske sans.
Pris: 550 kr. 
Varighed: 60 minutter
Booking: Kontakt os på undervisning@kb.dk eller på telefon: 91 32 48 21.