Bag om bøgerne

Sjove, skræmmende og frække historier fra arkivet

Praktisk info:
Det Kgl. Bibliotek følger nøje med i myndighedernes anbefalinger ang. tiltag mod spredning af COVID-19. Tryk her for at læse mere om, hvad du kan forvente som gæst i Den Sorte Diamant.

 

Det er ikke alle bøger, der er skrevet af store personligheder og kendte forfattere som H.C. Andersen og Astrid Lindgren. Tidligere viderefortalte folk historier, som de selv havde hørt som barn, og som vandrede gennem generationer. Det var skræmmende spøgelseshistorier, morsomme fortællinger eller historier, der var så frække, at det næsten ikke var til at holde ud! Mange af disse mundtlige historier kendes i dag, fordi en folkemindesamler kom forbi, lyttede til historierne, og skrev dem ned i sin notesbog. Nogle af fortællingerne blev udgivet i bøger, men det gælder langt fra alle. I dag gemmes de gamle optegnelser i Dansk Folkemindesamlings arkiver under Den Sorte Diamant.

I dette undervisningsforløb vil vi sammen med arkivar Lene Vinther Andersen gå på opdagelse i arkivmagasinerne blandt høje, rullende reoler med umiddelbart intetsigende, brune arkivæsker. Men når vi åbner æskerne, folder de mest eventyrlige fortællinger sig ud. Historierne er ikke blot underholdende, fascinerende og til tider frastødende, de giver også en indsigt i almindelige menneskers liv og tankegange i forrige tider. Undervisningsforløbet vil desuden give eleverne forståelse for nogle af de måder, bøger kan skabes på, og vi følger processen fra den mundtlige fortælling over den håndskrevne optegnelse til den udgivne bog.

 

Målgruppe: 3.-5.- klasse
Fag: Dansk og historie.
Læringsmål: Eleverne har indblik i folkekultur, fortælling og almindelige menneskers historie. Eleverne har indblik i indsamling og bevaring af folkeminder. 
Pris: 550kr.
Varighed: 60 minutter
Booking: Kontakt os på undervisning@kb.dk eller på telefon: 91 32 48 21.