Danske Statsministre - i bladtegnernes satiriske streg

TIDLIGERE UDSTILLING

17. maj 2008 - 25. oktober 2008

Se statsminister Anders Fogh Rasmussens åbningstale her:

 

Fogh som køllesvingende hulemand, Nyrup med for lille cykelhjelm og Schlüter der fumler med gulvtæppet…Hvad en lederskribent skal bruge mange ord på at forklare, kan en tegner indfange med ganske få streger, så budskabet går lige igennem til hr. og fru Danmark, når de sætter sig i sofaen med avisen.

Oplev en politisk danmarkshistorie gennem satiriske tegninger og karikaturer af danske statsministre fra de seneste 150 år.

Vi byder publikum indenfor i dagligstuen hvor lænestole, lamper, kaffeborde og et enkelt fjernsyn eller to sætter rammen om udstillingen. Her kan man læne sig tilbage, genopleve nogle af den poliske satires bedste tegninger og få et stille grin. Tegnerne serverer de politiske pointer i sofabordshøjde, og lader tegninger af danske statsministre fra midten af det 19. århundrede og frem til i dag belyse samspillet mellem demokrati, satire og ytringsfrihed i mere end 150 år.

Traditionen for satiriske tegninger er gammel. Bladtegnerne har gennem mange årtier bidraget med deres vittige og rammende kommentarer i den politiske debat. Det er blevet måden, hvorpå tegnere frit har kunnet give udtryk for deres tanker og kritik på en både underholdende, folkelig og begavet facon.Udstillingen, som arrangeres i samarbejde med forskningschef Steffen Heiberg fra Frederiksborgmuseet, er opbygget omkring de enkelte statsministre. Hovedvægten lægges på tegnere, der på afgørende vis har præget opfattelsen af de pågældende statsministre – fra Alfred Schmidt, som forsynede J.C. Christensen med den berømte ræv bag øret over Bo Bojesens venstre vikinger til Roald Als, som har gjort den nuværende statsminister til hulemand.

Udstillingen præsenterer næsten 200 tegninger, hvoraf af flere kan betegnes som klassikkerne i dansk politisk satire. Det er primært de originale tegninger, der vises, således at udstillingens gæster også kan få et indtryk af det ofte meget høje kunstneriske niveau, som er karakteristisk for dansk politisk satire.


Den frie tanke
Udstillingen Danske Statsministre - i bladtegnernes satiriske streg er en del af dette forårs tema i Den Sorte Diamant, hvor vi med udstillinger, foredrag og debatter sætter fokus på den frie tanke, det frie ord og den frie streg.

Udstillingen er afsluttet