Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition

Otte store installationer med over 300 genstande former en rejse ind i musikeren, historiefortælleren og kulturikonet Nick Caves komplekse, kreative univers

8. juni 2020 - 2. maj 2021 Den Sorte Diamant


Udstillingen er lukket i øjeblikket. Det Kgl. Bibliotek har besluttet at forlænge udstillingen efter den oprindelige lukkedato 13. februar, hvis det er muligt. Det afhænger dog af varigheden af den nuværende nedlukning og kommende faser i genåbningen af Danmark.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev for at få direkte besked, når den forlængede åbningsperiode ligger fast.

Hvis du har billet til 'Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition' i perioden kan du kontakte os på kultur@kb.dk og få refusion.

"En enestående udstilling", Espen StrunkGaffa
"Som at være hjemme hos Nick Cave" ⭐⭐⭐⭐⭐, Kasper Schütt-JensenJyllands-Posten
"En rørende visualisering af inspiration og kærlighed",
Louise RosengreenDagbladet Information
"En gigantisk og imponerende samling, hvor vi kommer helt ind i rummene fra Nick Caves liv og udvikling (...)", Lærke Helene Askholm, Magasinet Kunst
"Lukker os ind i en kunstners hjerne og imponerer (...)" ❤️❤️❤️❤️, Alexander Vesterlund, Politiken

Nick Caves samlede arbejde dækker en bred vifte af medier og udtryksformer – alle med fortællingen i centrum. Stranger Than Kindness inviterer publikum til at følge Caves udvikling som kunstner og giver et indblik i de overordnede temaer i hans værker, hans arbejdsmetoder og hans mange inspirationskilder. Bag hvert værk ligger en lige så fascinerende kunstnerisk proces, der ikke oprindeligt var tiltænkt offentlighedens øjne. Med udstillingen åbnes der op for de inderste dele af Caves kreative univers, præsenteret som en fortælling i sig selv. 

Stranger Than Kindness fortæller om Caves barndom i 1960'ernes Wangaratta i Australien, de kaotiske år med hans første bands, The Boys Next Door og The Birthday Party, og om hans videre færd til Berlin og sidenhen London. Centralt står det konstant fornyende samarbejde i Nick Cave & The Bad Seeds, fra bandets begyndelse i Caves mest intense periode i Berlin til deres seneste udgivelse Ghosteen(2019), som mange mener, er deres bedste album nogensinde. Udstillingen viser, hvordan Nick Caves liv, musik, personlige arkiver og fiktion til stadighed flettes sammen, oplyser og inspirerer hinanden.

Euchrid's Crib: Nick Caves værelse i Yorkstraße, Vest-Berlin, 1985, genskabt til udstillingen. (Anders Sune Berg / Det Kgl. Bibliotek )

I samarbejde med Cave
Stranger Than Kindness
er udviklet i tæt samarbejde med Nick Cave med henblik på at skabe en række rumlige installationer, der lukker publikum helt ind i kunstnerens tankeunivers og kreative proces. Det er en sanselig, fysisk fortælling, hvor rummet og udstillingsdesignet bliver en forlængelse af de mange historier i Caves liv og tekster.

Stranger Than Kindness balancerer mellem kuratorernes stemme og kunstnerens stemme. Caves tætte samarbejde med kuratorerne har resulteret i et originalt bud på den såkaldt biografiske udstilling, der giver mulighed for at opleve Nick Caves materiale, genstande, liv og fortællinger på en ny måde. Det er en fusion mellem biografi, selvbiografi og fiktion samlet i en rumlig fortælling – en invitation ind i en kunstners mytiske skabelsesunivers.

Nick Cave udtaler om udstillingen og samarbejdet:
“When the Royal Danish Library contacted me with the idea of a “Nick Cave Exhibition” I was reluctant to get involved. I am not nostalgic by nature and I had no time for a trip down Memory Lane. But the team at the library were clearly serious people with a wonderful infectious energy and they drew me in! We created an exhibition that is unlike anything that has gone before, its feet rooted in the past but that reaches into the uncertain future. In the end we were able to put together an exhibition of extraordinary detail that commented on the fragile and vulnerable nature of identity. I am so proud to be a part of this unique and unorthodox exhibition—a shattered history we called Stranger Than Kindness.” 

Sammen med sin musikalske samarbejdspartner gennem mange år, Warren Ellis, har Cave også komponeret og indspillet et 800 m2 stort lydlandskab til udstillingen, der både understøtter og står i kontrast til den fysiske fortælling på tværs af udstillingens otte rum. 

Udstillingen indeholder desuden to installationer skabt i samarbejde med kunstnerne Iain Forsyth og Jane Pollard, som skrev og instruerede Nick Cave-filmen 20.000 dage på Jorden, der i 2014 blev nomineret til en BAFTA-pris.

En af udstillingens installationer er en rekonstruktion af Nick Caves kontor, skabt i samarbejde med kunstnerne Iain Forsyth og Jane Pollard. Interiør, genstande og fotografier stammer fra Nick Caves private kontor og inkluderer hele kunstnerens bibliotek. Photo: Anders Sune Berg / Royal Danish Library

Udstillingen er udviklet og designet af Christina Back, Det Kgl. Bibliotek, og Janine Barrand, Arts Centre Melbourne, i samarbejde med Nick Cave til Den Sorte Diamant, København. Udstillingen er produceret af Det Kgl. Bibliotek i samarbejde med Australian Music Vault ved Arts Centre Melbourne.

Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition 

8. juni 2020 – 13. februar 2021. Grundet den nuværende nedlukning af samfundet, bliver Nick Cave udstillingen forlænget.
Mandag-fredag kl. 10-19, lørdag kl. 10-18. Søndag lukket.
Det er ikke muligt at bestille billetter efter 17:15.
Entré: 90 kr., studerende: 75 kr., for dig under 18: 15 kr.

Bemærk: Reduceret kapacitet – for at sikre et trygt besøg for alle gæster er der adgang til udstillingen i forudbestilte timeslots. Det samlede antal samtidige gæster vil desuden konstant være en del færre end myndighedernes tilladte besøgstal i udstillingslokalerne.

Af sikkerhedshensyn skal jakker og tasker lægges i et garderobeskab inden besøget. Det er heller ikke muligt at medbringe barne- eller klapvogne, så henvend dig til butikspersonalet for hjælp til parkering.

Udstillingen er gratis for Diamantklub-medlemmer: meld dig ind her.

Skoleklasser: Læs mere om undervisningsforløb her.


 

Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her