Cooper & Gorfer: The Weather Diaries

1. november 2014 - 21. marts 2015 Det Nationale Fotomuseum

 

Maleriske fotografier af kunstnerduoen Cooper & Gorfer fra den nordatlantiske modescene, hvor vejret er en særlig kreativ drivkraft

I forbindelse med Nordic Fashion Biennale 2014 fik Sarah Cooper og Nina Gorfer en bestillingsopgave af arrangørerne: de skulle skildre den nordatlantiske modescene og dens kreativitet. De to kunstnere gennemrejste  Færøerne, Grønland og Island for at undersøge, hvordan lokale traditioner og omgivelser påvirker den individuelle kreativitet hos modeskabere som Bibi Chemnitz, Barbara í Gongini og Steinunn m.fl. Resultatet af rejsen kan ses i udstillingen The Weather Diaries

 

Uld, perler, is, tåge

For designerne i Nordatlanten er det ekstreme vejr en unik inspirationskilde. Isolation og begrænsede ressourcer fremdyrker en råhed, en frygtløshed – og en trang til at skabe. Ét sted er perler det traditionelle udtryksmiddel, et andet sted er det uld; ét landskab er formet af ismassernes drama, et andet fortoner sig i tåge. 

 

Med kamera og farver som pen og farver som pen

I modsætning til klassiske antropologer, der brugte kameraet til videnskabeligt at dokumentere fremmede folkeslag, omsætter Cooper & Gorfer deres observationer til en slags poetisk fortælling. Indtrykkene fra deres rejser bearbejdes i iscenesatte fotografier, som efterfølgende tilføres mange lag af farver, strukturer og symbolik. I stedet for at skildre verden objektivt skaber Cooper & Gorfer således et collageagtigt billedunivers, hvorfra et mylder af historier springer frem.

Illu side 14-16_coopergorfer_TheHerder_Jör

© Cooper & Gorfer 2014

Cooper & Gorfer består af kunstnerne Sarah Cooper (USA, 1974) og Nina Gorfer (Østrig, 1979). De har arbejdet sammen siden 2006 og er kendt for deres folkloristisk inspirerede arbejdsmetode og deres maleriske hybrid-fotografier, der krydser genrer fra flere århundreders visuelle kultur. Kunstnerne har tidligere lavet projekter i Argentina, Kirgisistan og Qatar, og deres værker har været udstillet i flere lande. Dette er deres første udstilling i Danmark. De bor og arbejder i Göteborg, Sverige.

Fra udstillingen

© Cooper & Gorfer 2014

Udstillingen er udviklet til Nordic Fashion Biennale 2014 i samarbejde med Nordens Hus i Reykjavik med støtte fra Ernst B. Sund Fonden.

Weather Diaries bog

Udstillingen ledsages af en bog, der fortæller om baggrunden og rejsen rundt i Grønland, Færøerne og Island. Bogen indeholder en række essays, der undersøger den nordiske modes bæredygtighed og kulturarv, samt inspirerende interviews med de involverede designere.

Udstillingen er lavet i samarbejde med: Steinunn Sigurðardóttir, Guðrun & Guðrun, Guðmundur Jörundsson, JÖR, Guðmundur Hallgrímsson, Mundi, Jóhanna Methúsalemsdóttir, Kría jewelry, Hrafnhildur Arnardóttir, Shoplifter, Bibi Chemnitz, Barbara ì Gongini, Najanguaq Lennert og Nikolaj Kristensen. 

 

Pia Arke - Nordisk identitet i samlingerne

Som et supplment til udstillingen viser Det Kongelige Bibliotek en lille særophængning af kunstneren Pia Arkes værker i samlingerne.

 

Arrangement: Rhythm knitting med Steinunn 21/3 kl. 13-16

Vær med til rytmisk fingerstrik med den kendte islandske designer Steinunn Sigurðardóttir. Vi har garnet – du har fingrene, og en DJ sætter den rigtige rytme og stemning. Steinunn fører an ved en hands-on workshop, der forbinder dine sanser og håndværkstraditioner på en hyggelig eftermiddag. Hvis du ikke allerede er en superstrikker, kan du se på instruktionsvideoen, hvordan du gør. Arrangementet er udviklet i samarbejde med den Islandske Ambassade. Promote Iceland støtter arrangementet og Einrúm og Fru Zippe sponsorerer garn til arrangementet.

 

 

 

Standard 40 kr.
Diamantklub gratis
Studerende 25 kr.
Børn u. 16 år gratis
Skoleklasser 40 kr.

Billetter sælges i Diamantinformationen og giver adgang til alle udstillinger. 


  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Læs artiklen Uld, perler, is, tåge i Diamant-bladet online

artikel_uld_perler_is_tage

Gæsternes Instagram-billeder #theweatherdiaries