Skatte i Det Kongelige Bibliotek

Tidligere udstilling i Den Sorte Diamant

13. februar 2016 - 18. marts 2017 Montanasalen
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

En udstilling med de fineste, smukkeste, vigtigste og mest værdifulde af Det Kongelige Biblioteks klenodier 

Fra de ældste håndskrifter til den støt stigende strøm af digital kulturarv på internettet. Gå på opdagelse i perler fra samlingerne indenfor naturvidenskab, filosofi, kortlægning, musik med meget mere – eller zoom ind på en række fremtrædende danskere og kig i Søren Kierkegaards brev til sin forlovede, Karen Blixens eget manuskript eller H.C. Andersens dagbog. 

Næsten 70 klenodier fra bibliotekets samlinger er udstillet i Skatte i Det Kongelige Bibliotek

Temaer

I den nye opbygning af Skatte i Det Kongelige Bibliotek er værkerne fordelt i en række tema-områder.

Kortlægning og kolonisering
Bl.a. Jørgen Brønlunds dagbog med de sidste optegnelser, inden han som den sidste omkom på Danmarksekspideditionen til Nordøstgrønland i 1907 og Carsten Niebuhrs stambog 1775-1773.

Historieskrivning
Bl.a. det såkaldte Angersfragment, som består af fire blade fra Saxos eget arbejdseksemplar af hans Danmarkshistorie, og samlingernes ældste håndskrift: Gregor af Tours’ Frankerkrønike fra 600-tallet.

Krig og kamp
Bl.a. en uvurderlig kilde til middelalderens fægtekunst i Hans Thalhofers håndsskrift fra 1459 og Frederik 2.s hemmelige krigsbog fra 1578.

Religion og filosofi
Bl.a. en 8 meter lang Dunhang-rulle med filosofisk indisk tekst fra 800-900-tallets Kina, Maimonides’ smukke hebræiske håndsskrift Vejledning for rådvilde og en række værker af Kierkegaard.

Litteratur og dramatik
Bl.a. det første udkast til nobelpris-vinderen Johannes V. Jensens berømte roman Kongens Fald og en række papirer fra H.C. Andersen og Karen Blixen.

Musik
Bl.a. et originalmanuskript fra Johann Sebastian Bachs hånd samt en række papirer fra komponisten Carl Nielsen.

Naturvidenskab
Bl.a. de originale illustrationer til det berømte Flora Danica-værk og en række papirer fra den betydningsfulde danske astronom Tycho Brahe.

Fotografi
Bl.a værker af Olafur Eliasson, Jacob Holdt og Pia Arke.

Breve
Et udvalg af bibliotekets 2 millioner breve fra bl.a. Mahatma Gandhi, Henry Miller og W.A. Mozart.

Billedkunst
Bl.a. smukt dekorerede konvolutter af Henri Matisse og fremragende træsnit af den danske grafiker Melchior Lorck fra Tyrkiet.