Skatte i Det Kongelige Bibliotek 2012 - 2015

Udstilling

9. maj 2012 - 28. november 2015 Montanasalen
Collage: Andrey Bartenev
Collage: Andrey Bartenev

Få et enestående kig ned i kisten med de største skatte fra kulturhistorien, fra de tidligste håndskrifter på pergament til originale manuskripter fra nulevende digtere. Den russiske avantgarde kunstner Andrey Bartenev sætter historiens imponerende fingeraftryk ind i en jungle af popart.

Det Kongelige Bibliotek har nogle af Nordeuropas rigeste samlinger, og de allerstørste klenodier kan for første gang opleves i en permanent udstilling. De 50 genstande har umiddelbart ikke meget til fælles: De er både smukke, støvede, prægtige, simple, forvirrende og systematiske, men alle på hver deres måde store skatte.

Få indblik i Det Kongelige Biblioteks klenodier, når vi hver uge sætter fokus på en ny skat fra udstillingen Skatte i Det Kongelige Bibliotek.

 

Udstillingen viser milepæle fra den danske kulturarv fra Karen Blixens manuskript til Den Afrikanske Farm over H.C. Andersen og Søren Kierkegaards dagbøger til den første trykte bog Gutenbergbibelen, er de alle sunket ned i den kollektive bevidsthed. Hvad end vi er klar over det eller ej, har de sat mærkbare spor i vores måde at forstå og betragte verden på.


Højdepunkter fra kulturhistorien i form af bøger, breve, manuskripter, fotografier, kort og glober er sluppet løs i et fantasisprudlende collageunivers af den russiske kunstner Andrey Bartenev: En summende popkulturel kratskov, der på gulve, vægge og i loftet blander fragmenter fra det udstillede materiale med blå aliens og letpåklædte damer. Det er en totaloplevelse, der ligger meget langt fra en traditionel biblioteksudstilling.

Gutenbergbibelen

Gutenbergs bibel: Den første bog trykt med løse typer. En teknologi, der kom til at revolutionere viden- og informationsudvekslingen overalt i verden

Skatteudstillingen i Montanasalen

En udstoppet isbjørn, rumvæsener og kæmpefugle er nogle af elementerne i Andrey Bartenevs sprudlende iscenesættelse, der stiller flere spørgsmål, end den giver svar

Andrey Bartenev bor i Moskva og er lidt af en multikunstner, der arbejder interdisciplinært med collager, performances, teater, skulptur og billedkunst. Han har bl.a. udstillet på Venedig Biennalen i 2007 og på museer verden over. Bartenevs design tager udgangspunkt i bøgerne og trykkerkunsten som et fundament for den massive informationsstrøm det moderne menneske skal navigere i. 

Skatte i Det Kongelige Bibliotek
Produceret af Det Kongelige Bibliotek. Iscenesat af Andrey Bartenev.
 

Læs baggrundsartiklel om udstillingen og interview med kunstneren Andrey Bartenev fra kulturmagasinet Diamanten.

John James Audubon: Birds of America

En side fra John James Audubons pragtværk The Birds of America (1827-38). Et af de fysisk største bogværker i verden (knap en meter i højden) og et af de mest kostbare. Det udstillede eksemplar er Nordeuropas eneste

Gratis adgang  

Mandag-lørdag 10-19  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram