Et Nyt Verdensbillede

UNESCOS udstilling om Menneskerettighederne 1949-1955

1. oktober 2014 - 5. november 2014 Kirkebybroen
Præcis 65 år efter åbningen af UNESCOs oprindelige Udstilling om Menneskerettighederne vil den rejsende udstilling blive vist på ny.
Præcis 65 år efter åbningen af UNESCOs oprindelige Udstilling om Menneskerettighederne vil den rejsende udstilling blive vist på ny.

'Et Nyt Verdensbillede' er en ny-opsætning og genfortolkning af verdens første udstilling om menneskerettighederne, organiseret af UNESCO i 1949. Sammen med nutidige fotografiske fortolkninger af menneskerettighederne, stiller denne udstilling skarpt på menneskerettighedernes historiske ophav og betydning i dag.

Den 10. december 1948 vedtog FN Verdenserklæringen om Menneskerettighederne. I dag er dette dokument verdenskendt og hyppigt refereret, men i 1948 var der endnu ingen der vidste, hvad idéerne i Verdenserklæringen konkret skulle betyde. Derfor organiserede UNESCO en international udstilling, som kunne udbrede og forklare erklæringens indhold visuelt til verdens befolkning.

Screen Shot 2014-09-01 at 6.33.15 PM

UNESCOs Udstilling om Menneskerettighederne åbnede i Paris den 30. september 1949 og rejste derefter rundt til UNESCOs halvtreds medlemslande i en mindre album-version. Præcis 65 år efter denne historiske begivenhed, vises den originale rejsende Udstilling om Menneskerettighederne på ny med tilhørende installationsfotografier, diplomatiske korrespondancer, og pressemateriale.

Gennem dette materiale undersøger udstillingen det verdensbillede, der blev bygget op omkring menneskerettighederne efter Anden Verdenskrig, hvori troen på frihed og fremskridt syntes at være gået tabt. Med nutidige skildringer af menneskerettighederne indhentet fra en konkurrence arrangeret af Institut for Menneskerettigheder, opfordrer ’Et Nyt Verdensbillede’ -udstillingen til refleksion omkring, hvordan vi visualiserer menneskerettighedernes betydning i dag.