Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på

Det Nationale Fotomuseum

22. maj 2015 - 30. januar 2016 Rotunden 01
billedetekst som læses af skærmlæserEt fotografi fra projekt Home Works


Håb og engagement: Stor udstilling med den internationalt anerkendte fotograf Joakim Eskildsen. Det er første gang i Danmark, en udstilling giver indblik i hele Eskildsens omfattende kunstneriske produktion fra mange dele af kloden.

Tirsdag 12/1: Artist Talk med Joakim Eskildsen

Udgangspunktet er Eskildsens syv fotografiske bogprojekter siden 1989. Udvalgte billeder præsenteres i stort format sammen med skitsebøger, kontaktark, trykfolie, film og andet materiale, der giver indblik i hele arbejdsprocessen.

Et af højdepunkterne i udstillingen er fotografierne fra projektet American Realities – en opgave, Eskildsen fik af det amerikanske TIME Magazine i 2011. Den danske fotograf skulle her dokumentere den voksende sociale og økonomiske krise i USA, hvor hver sjette indbygger levede under fattigdomsgrænsen. I løbet af 36 dage fordelt på syv måneder rejste Eskildsen gennem fem stater for at skildre mennesker i krisens hårde greb.
 

Joakim Eskildsen fortæller om sine fotografier

Lys og sanselig skønhed

Joakim Eskildsens udgangspunkt er klassisk dokumentarisk. Han fotograferer mennesker og omgivelser, som han har lært at kende igennem længere ophold. Sammen med bøgernes tekster skildrer billederne de udvalgte miljøer både nøgternt og respektfuldt. De stemningsfulde fotografier fremstiller virkeligheden som Eskildsen gerne vil se den – med en stor sanselig skønhed.

Eskildsens sans for lys og farvetoner er tydelig allerede i hans tidligste produktioner. Det samme gælder en konstant interesse for og engagement i mennesker og deres forhold til den natur og de omgivelser, de lever i:

”For mig er det afgørende at tro; på en bedre verden, på menneskeheden, og på, at der er en mening med det hele. Der er så mange problemer i verden nu til dags – fattigdom, sygdom, forurening, miljøkatastrofer, krig – at det kræver disciplin at være optimist. Jeg forsøger at samle fotografier af en verden som jeg kan tro på, hvilket giver mig håb og øjeblikke af magi.”

Det monumentale projekt The Roma Journeys (Steidl 2007), hvori Eskildsen og forfatteren Cia Rinne igennem seks år dokumenterede romaernes liv, situation og historie i Ungarn, Grækenland, Indien, Finland, Frankrig, Rumænien og Rusland, fik stor international opmærksomhed og modtog flere priser. 

Download udstillingskatalog. Et trykt katalog udleveres, når du køber billet til udstillingen.
Læs mere om projektet Cuban Evolution i kulturmagasinet diamanten. 
Læs Günter Grass' forord til The Roma Journeys

Eskildsen har også arbejdet på projekter i Portugal, Cuba og Sydafrika, men arbejder netop nu på projektet Home Works, der fokuserer på det nære: fotografens egne hjem og børn.
 

Fra projektet The Roma JourneysFra projektet The Roma Journeys

Bogen som rygrad

Joakim Eskildsen er en dedikeret fotograf, som omhyggeligt arbejder med hver fase af processen fra fotografering, kopiering og tryk til den fotografiske bogs formgivning. For ham er det ikke kun de fotografiske udstillingsværker, der er vigtige, men frem for alt bogværket, som han betragter som rygraden i sine projekter.

I bogen præsenteres fotografierne kompromisløst i et forløb, som tillader udviklingen af en historie. Bogen lever desuden på tværs af tid og er tilgængeligt for et større publikum end et fotografisk kunstværk.
 

Pressen skrev ...

Information: "Det Nationale Fotomuseum byder på en sjældent smuk og vedkommende præsentation af Joakim Eskildsens bogprojekter igennem de seneste 20 år. (...) Hans vante medium er ikke udstillinger, hvorfor han ikke er så kendt et navn, som hans billeders enestående kvalitet og skønhed ellers kunne berettige til." Rune Gade, 29. maj 2015.
 

Fra projektet American RealitiesFra projektet American Realities

Om Joakim Eskildsen

Født i København i 1971, var elev hos Kongelig Hoffotograf Rigmor Mydtskov og flyttede til Finland i 1994 for at studere fotografisk bogkunst med Pentti Sammallahti og Jyrki Paratainen på University of Art and Design (nu Aalto University) i Helsinki, hvor han udgav bogen Nordtegn/Nordic Signs (1995) og afsluttede studierne med en master i fotografi i 1998.

Eskildsen har på flere projekter samarbejdet med forfatteren Cia Rinne - Bluetide (1997), iChickenMoon (1999), portfolien al-Madina (2002, i samarbejde med Kristoffer Albrecht og Pentti Sammallahti) og bogen The Roma Journeys (Steidl 2007).

For tiden arbejder han på tre bogprojekter, American Realities,  Cuban Evolution samt nævnte Home Works. Hans værker indgår i udenlandske samlinger på bl.a. Museum of Fine Arts i Houston, Fotomuseum Winterthur i Schweiz, Kiasma i Helsinki samt flere danske samlinger, og han er bl.a. blevet præsenteret på Amos Anderson Kunstmuseet i Helsinki og i Kunsthalle Emden.

Han bor og arbejder i Berlin. 
 

Standard 40 kr.
Diamantklub gratis
Studerende 25 kr.
Børn u. 16 år gratis
Skoleklasser 40 kr.

Billetter sælges i Diamantinformationen og giver adgang til alle udstillinger. 

Åbningstider: man-lør 10-19

OBS: Udstillingen lukker 14:30 lørdag 9. januar
 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Skoletjeneste

Viser fotografier virkeligheden? Til foråret udkommer et gratis online-undervisningsmateriale til udstillingen En verden jeg kan tro på. Formålet er at lade eleverne reflektere over fotografiets (re)præsentation af virkeligheden for derved at kunne forholde sig kritisk til hverdagens overvældende og kaotiske billedstrøm. Læs mere om skoletjenesten her.

Samarbejdspartnere og sponsorer: 

Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Gallery Taik Persons, Berlin.

Udstillingen er blevet til med støtte fra Konsul George Jorck og hustru Emma Jorcks Fond, Harry Opstrup Fonden, Kulturfonden for Danmark og Finland, samt Politiken-Fonden. Arthur Hotels er hotelsponsor for udstillingen.

 

Fotos fra udstillingen

Foto: Martin Eskerod
Foto: Martin Eskerod
Foto: Martin Eskerod
Foto: Martin Eskerod