Julie Boserup og Søren Lose: Vi byggede et hus

Tidligere udstilling i Den Sorte Diamant

30. april 2016 - 4. februar 2017 Rotunden-02
Kan man bygge et fotografi? Udsnit af værk af Julie Boserup
Kan man bygge et fotografi? Udsnit af værk af Julie Boserup
   
Diamantklub  
Børn u. 16 år  
Studerende  
   
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Vi byggede et hus er en udstilling om arkitektur, drømme og destruktion. Den præsenterer nye værker af to markante samtidskunstnere, der gennem et år har arbejdet med udvalgte fotografier i Det Kongelige Biblioteks billedsamling.

Kan man bygge et fotografi? I denne fotoudstilling gør billedkunstnerne Søren Lose og Julie Boserup en række forsøg. Med omfangsrige collager og installationer bygger de tredimensionelle versioner af historiske fotos af arkitektur. Gennem to år har Julie Boserup og Søren Lose researchet i Det Kongelige Biblioteks billedarkiv med mere end 17 millioner historiske fotografier. Ud af gemmerne har de fisket fotografier af storladen kirkearkitektur og funktionalistiske vartegn, og i hænderne på de to billedkunstnere får arkivets glemte skatte nyt liv.

Søren Lose ©Rebekka LewinSøren Lose (foto: Ditte Bolt)

Drømme og magt
Udstillingen Vi byggede et hus viser tyve nye værker, hvor de to kunstnere undersøger arkitekturens betydninger, og hvordan arkitekturen bliver repræsenteret i fotografiet. Arkitektur er udtryk for magt og drømme, som arkitekturfotografen arbejder med at gøre synlig som vision for byggeriet eller som dokumentation for eftertiden. Offentlige bygninger er monumenter over samfundets idealer om det gode liv, som de var på det tidspunkt, bygningen blev opført. Gotikkens katedraler stræber mod himmelen og fortæller om datidens verdenssyn, mens det 20. århundredes nøgterne seminariebygninger beretter om viljen til uddannelse for alle.

Nye version af historiske fotografier
Kunstnerne har bearbejdet billederne ved at forstørre, klippe, folde, udbygge, tegne og sy nye versioner af de historiske fotografier, og hermed understreges både arkitekturens skiftende betydninger og arkitekturfotografiets virkemidler.

Søren Lose: Det monumentale og midlertidige
Søren Lose har udvalgt fotografier af monumentale bygningsværker såvel som stilladser og andre midlertidige konstruktioner. Hans værker er en serie forsøg på næsten bogstaveligt at bygge et nyt tredimensionelt fotografi med udgangspunkt i det oprindelige. Et postkort fra 1914 af det store mormon-tempel i Utah, hvis arkitektur er nærmest ligeså banal som Disneyland, bliver transformeret til en abstrakt model af stof. Fotografier af Kölner Dom monteres i lag, så detaljer i den gotiske ornamentik træder frem, og bygningens overvældende skala og sakrale karakter understreges.

 alt=Julie Boserup (foto: Ditte Bolt)

Julie Boserup: Modernismens reklamefotos
Julie Boserup har arbejdet med et billedarkiv efter Strüwing Reklamefoto, som fotograferede dansk modernismes væsentligste byggerier. Boserup er dykket ned i 1960ernes og 70ernes funktionelle arkitektur, der er gengivet i fotos i samme stramme, minimalistiske æstetik som bygningerne. I Boserups arbejde bliver billederne tilsat farver, flader og fordoblinger i store collager, der forvrider arkitektens vision og tydeliggør fotografiets illusion og utopi.

Begge kunstnere udforsker i udstillingen det paradoksale forhold, at det flade fotografi skal repræsentere et tredimensionelt rum. Det gør de ved at lade de originale fotos undergå en forvandling og udsættes for en forstørrelse, så de folder sig ud i udstillingslokalet med en stærk rumlig effekt. Værkerne skal opleves både med øjnene og resten af kroppen.
____________________________________________________________________________________________________________________________ 

I en anmeldelse af udstillingen i Weekendavisen skrev Mette Sandbye bl.a.:

'Det Kongelige Bibliotek har kun råd til én selvproduceret udstilling om året – og man kunne derfor godt forfalde til populistiske blockbusters. En sådan er Vi byggede et hus ikke. Den kan godt virke svær, i fald man har en forventning om, at et fotografi er et billede på en væg med et flot indfanget motiv, man kan genkende. Men udstillingen får os til at tænke over den arkitektur, vi omgiver os med hver dag, og udvider ikke mindst vores ofte alt for snævre forventninger til, hvad fotografi er for et kunstnerisk udtryksmiddel, og hvad det kan bruges til at udtrykke.' ____________________________________________________________________________________________________________________________

Julie Boserup (f. 1976) er uddannet ved Chelsea College of Art i 2002. Hun arbejder i krydsfeltet mellem fotografi, tegning, udsmykning og collage.

Søren Lose (f. 1972) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi 2003. Hans arbejde koncentrerer sig om fotografi, skulptur, installation.

Arrangementer

Kunstcruise

fredag 2. september kl. 16:45-18:30
Tag med på kunstcruise, når vi først viser rundt i udstillingen Vi byggede et hus og derefter sejler over havnen til fernisering på Overgaden. I samarbejde med Copenhagen Art Week. Pris: 130 kr.
KØB BILLET TIL KUNSTCRUISE HER

Kunstkoncert
lørdag 17. september kl. 13-18
I forbindelse med seminar om ny kunstmusik uropfører de tre komponister Louise Alenius, Juliana Hodkinson og Kristian Hverring helt nye værker i udstillingen Vi byggede et hus. Gratis, når billet til udstillingen er købt.

 

Interview med Julie Boseup

Interview med Søren Lose

Dokumentar med begge kunstnere

Fra udstillingen Vi byggede et husFra udstillingen 'Vi byggede et hus'