Blinde vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien - Sidste chance

Udstilling i Den Sorte Diamant

19. maj 2017 - 3. februar 2018 Rotunden
Tidligt foto (daguerreotypi) af den danske pige Louisa Bauditz og hendes amme Charlotte Hodge, ca. 1847.
Tidligt foto (daguerreotypi) af den danske pige Louisa Bauditz og hendes amme Charlotte Hodge, ca. 1847.

Billetter sælges i
Diamantinformationen 

Standard 50,-
Stud./unge 30,-
Cph Card 30,-
Børn u. 12 år gratis
Diamantklub gratis
ekskl. gebyr
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten

 
Følg os:
Instagram


Man-fre 10-19 Lør 10-18
OBS: Særlige åbningstider omkring jul og nytår

I 100-året for salget af Dansk Vestindien viser Det Kgl. Bibliotek en stor udstilling om øernes visuelle kulturhistorie. Udstillingen sætter fokus på billeder og kort i danske arkiver og samlinger. Og spørger hvad billederne fra øerne egentlig viser – og hvad man ikke kan se.

De tre caribiske øer St. Thomas, St. Croix og St. Jan var danske kolonier i mere end 250 år, og Det Kgl. Biblioteks samlinger er ligesom andre danske arkiver fulde af genstande fra denne del af Danmark og øernes fælles historie.

Udstillingen fokuserer på det visuelle materiale, som findes i biblioteket: landkort, postkort, fotografier, aviser m. m. De mange afbildninger kan måske synes at give et direkte vindue til Danmarks koloniale fortid, men ingen afbildning er neutral, og for det meste er billederne skabt af og for magthaverne. For eksempel var kortlægning af øerne ikke kun neutral videnskabelig registrering, men også første skridt mod at kunne udstykke og udnytte jorden kommercielt. Og de mange smukke illustrationer af idyllisk plantageliv viser ikke de slavegjorte afrikanere, hvis frihed og helbred plantageejerne havde ofret i processen med at fjerne den vilde natur og dyrke jorden.

Arrangementer: Kolonialisme, racisme og migration

19/10 20:00 International Forfatterscene
Riad Sattouf (FR)

17/11 kl. 20 Koncert
Stemmer fra Vestindien: 'Stand on your feet and fight'

29/11 kl. 19 Debat
Arven efter kolonierne: Hverdagsracisme og afro-danskere
Andet arrangement i en serie med Adam Holm som vært

30/11-1/12 Konference
Unfinished Histories: Art, Memory, and the Visual Politics of Coloniality

Udstillingen viser et udvalg af motiver fra de første stik af Columbus, der møder Vestindiens "ædle vilde" i 1400-tallet, over danske familiers fotoalbum fra omkring år 1900 samt avisernes nøgterne efterlysninger af bortløbne slavegjorte og  frem til nutidens lokkende reklamer for rejser til øernes hvide sandstrande. Det historiske materiale udstilles sammen med værker af billedkunstnerne La Vaughn Belle, Jeannette Ehlers og Nanna Debois Buhl, der alle arbejder med fremstillingen af Danmarks koloniale fortid. Og undervejs i udstillingen vil en række forskellige menneskers nutidige reaktioner på billederne dukke op i et parallelt lydspor.

Udstillingen er en del af Det Kgl. Biblioteks samlede markering af 100-året for salget, som også indbefatter digitaliseringer, workshops, foredrag og samtaler, konferencer og en koncert. Læs mere om digitaliseringen på www.kb.dk/dvi.

Der er mulighed for undervisningsforløb i forbindelse med udstillingen.

 

Pressen skrev:

Berlingske
"Det kgl. Biblioteks udstilling er varieret og tænkevækkende og kan stærkt anbefales. Sammen med de mange andre udstillinger og bøger om Dansk Vestindien er vort syn på kolonihistorien allerede påvirket. Det kan godt være, at Danmark ikke kan – eller vil – give undskyldninger, men vi har fået et mere realistisk syn på Danmarks mørke fortid." Bent Blüdnikow

kunsten.nu
"(...) En øjenåbnende udstilling, der er gennemtænkt i sin ambitiøse formidling af en usynliggjort fortid." Kristian Handberg

Die Tageszeitung (Tyskland)
"Som fysiske genstande og i digitaliseret form bliver kobberstik, oliemalerier, fotografier, postkort og aviser eksemplarisk præsenteret i deres mediemæssige særegenhed og sat ind i en samfundsmæssig og historisk kontekst. " Susanne Regener

Jeanette Ehlers Den dansk-caribiske kunstner Jeannette Ehlers (f. 1973) bruger sin egen krop til at debattere Danmarks fortid som kolonimagt. I det voldsomme video- og performanceværk 'Whip It Good' pisker hun et hvidt lærred og efterlader striber af kul som ar.

Andre aktiviteter

Undervisning

Skoleklasser har mulighed for at få en undervisningsomvisning, at deltage i en workshop eller besøge på egen hånd (kræver forhåndsbookning). 

Brugerinddragende aktiviteter

En række aktiviteter giver brugerne adgang til at arbejde med bibliotekets materialer for at skabe deres egne fortolkninger af historien.

Ufortalte historierI foråret 2017 gennemførtes en række workshops under ledelse af kunsthistoriker Temi Odumosu fra Living Archives, hvor en række deltagere talte sammen om billederne i udstillingen. Lydbidder herfra udgør de fem lydinterventioner What Lies Unspoken, der kan høres i udstillingen og online. Workshoprækken er et samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek, Statens Museum for Kunst og Living Archives. Projektet har modtaget støtte fra Nordea-fonden og er en del af Historier om Danmark.

Artikel: Roligt blik, urolig historie 

Læs seniorforsker Mette Kia Krabbe Meyers introduktion til udstillingen i Det Kgl. Biblioteks kulturmagasin diamanten.