Abramović Method for Treasures

Tidligere udstilling i Den Sorte Diamant

21. juni 2017 - 31. oktober 2020 MontanasalenTrine Ross, Politiken: "Jeg ved ikke, om jeg mærkede langsomheden. Jeg ved ikke, om jeg kom i en meditativ tilstand. Men jeg ved, at det virkede. Det var vidunderligt."

Det Kgl. Bibliotek viser et helt nyt værk af den verdenskendte, eks-jugoslaviske performance-kunstner Marina Abramović. Udstillingen Abramović Method for Treasures er skabt specielt til bibliotekets skatteudstilling i Den Sorte Diamant. Aflever telefonen, tag skoene af og giv dig hen til en sanselig levendegørelse af bøgernes historier.

Marina Abramović er kendt som en af tidens største og mest grænseoverskridende performancekunstnere, der i sine værker både inddrager sig selv og publikum i alt fra intense performances til aktioner med fokus på dyb tilstedeværelse.

billedetekst som læses af skærmlæser Med afsæt i bl.a. Kierkegaards breve, Saxos Danmarkshistorie og Tycho Brahes observationer har Abramović skabt en totalinstallation for bøger og mennesker. Foto: Laura Stamer

Omdrejningspunktet for værket på Det Kgl. Bibliotek er mødet mellem publikum og bibliotekets skatte. Igennem mere end 50 år har Abramović arbejdet med sin såkaldte Abramović Method, der via performative greb og ritualer søger at højne deltagernes oplevelse af mentalt og fysisk nærvær og dermed befordre en sanselig, personlig og næsten meditativ delagtighed i kunsten og livet.

Marina Abramović har udviklet en helt ny udgave af 'Abramović Method'. Med afsæt i bl.a. Kierkegaards breve, Saxos Danmarkshistorie og Tycho Brahes observationer har Abramović skabt en totalinstallation, der bl.a. involverer en række ritualer, et audiosystem og specialdesignede menneskehylder.

Ved at invitere udstillingens gæster til at indgå som aktører i den performative totalinstallation skriver Abramović Method for Treasuressig ind Abramovićs række af værker i de seneste år. Publikum er i stigende grad gjort til performerne, og fokus ligger på oplevelsen og tilstedeværelsen hos den enkelte udstillingsgæst.

billedetekst som læses af skærmlæser Abramović Method for Treasures giver plads til den personlige fordybelse. Foto: Laura Stamer

Abramović sætter med andre ord scenen, men andre selv skal udfylde den ved at indgå i de forskellige ritualer. Med Abramović Method for Treasures i Den Sorte Diamant orkestrerer Abramović et nyt og sanseligt møde med Det Kgl. Biblioteks skatte og den danske kulturarv. Totalinstallationen vises samtidig med Louisianas store retrospektive udstilling Marina Abramović – The Cleaner.

Om kunstneren
Abramović er uddannet fra kunstakademiet i Beograd og har siden 1970’erne arbejdet med performance som sin kunstneriske praksis. Abramović er kendt for sine risikable og ekstreme værker, der fokuserer på mødet mellem publikum og kunst.

På ofte grænseoverskridende vis inddrager hun f.eks. både sin egen krop og sit publikum, som det ses i værkerne Rhythm 10, The Lovers, Balkan Baroque og The Artist Is Present – hvoraf sidstnævnte i 2010 blev set af over 850.000 besøgende på MoMA i New York. Læs Anders Rou Jensens interview med Marina Abramović i Det Kgl. Biblioteks kulturmagasin diamanten.

 

Standard 60,- Studerende 30,- Gratis for Cph Card, unge u. 18 år og Diamantklubben (ekskl. gebyr)
Bemærk at udstillingen kun kan besøges af et lille antal gæster ad gangen, hvorfor der skal bookes tidsspecifik billet. Læs vejledningen på billetten nøje mht. mødetid og praktisk information. Udstillingen er åben man-fre 10-19 og lør 10-18.
Diamantklubben:
Gratis entré for medlemmer inklusive ledsager. Billetter fås udelukkende via Diamantklubben eller ved henvendelse i Den Sorte Diamants butik.
Skoleklasser og undervisningsforløb: Det Kgl. Bibliotek udbyder undervisningsforløb for 8.-10. klasse og ungdomsuddannelser i forbindelse med Abramović Method for Treasures-udstillingen. Bestilling af forløb og klassebesøg på egen hånd via undervisning@kb.dkSe mere her

Udstillingen er støttet af Montana A/S

Abramovic Marina Abramović i Abramović Method fro Treasures. Foto: Laura Stamer


✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉