Årets Pressefoto 2015

Tidligere udstilling i Den Sorte Diamant

4. marts 2016 - 16. april 2016 Det Nationale Fotomuseum - Rotunden 02
Årets vinderbillede taget af Jacob Ehrbahn (udsnit)
Årets vinderbillede taget af Jacob Ehrbahn (udsnit)

Åbn øjnene - virkeligheden træder frem i Årets Pressefoto 2015. Se de alsidige og mindeværdige øjeblikke fra sidste år fanget af landets bedste pressefotografer.

179 fotografer deltog i dette års udgave af konkurrencen Årets Pressefoto. De indsendte i alt 2.710 fotografier og 68 TV/multimedieproduktioner, som blev bedømt af dette års dommere: Benjamin Kürstein, Carsten Reenberg, Jan Grarup, Linda Kastrup, Mette Korsgaard, Michael Bager, Michael Koch og Steffen Jensen.

I kataloget til udstillingen skriver Pressefotografforbundet om udvalget af fotos:

billedetekst som læses af skærmlæserÅrets Sportsbillede, action: Zlatan Ibrahimovic scorer sit andet mål og sender definitivt Sverige til sommerens EM på bekostning af Danmark. Foto: Liselotte Sabroe. 

"Skønheden, poesien og hverdagen er altid vigtige, så de er med. Og døden. Men selvfølgelig ikke helt som du plejer at se den. Så åbn øjnene og se godt efter. For i dag bor vi i en ny virkelighed, og den virkelig træder frem i Årets Pressefoto 2015." 

Et ikonisk, malerisk vinderfoto

Hovedprisen for Årets Pressefoto 2015 gik til Jacob Ehrbahn fra Politiken. Hans billede (øverst) forestiller en flygtningefamilie, der den 27. august præcis kl. 8.01 tager chancen og kravler under det omstridte grænsehegn, som Ungarn er ved at opføre på grænsen til Serbien.

I sin begrundelsen udtaler juryen: "I bare et enkelt fotografi er det lykkedes Jacob Ehrbahn at indkapsle hele den store historie: Verden er i nød, mennesker flygter, og vi prøver at holde dem ude.(...)Det er med andre ord et ikonisk billede på den største begivenhed i året. Samtidig er det fejlfrit, malerisk og viser helt utvetydigt, men med mange facetter, hvad der er på spil."

Alsidig fotograf 

Prisen som Årets Pressefotograf gik til Joachim Ladefoged, der siden 1991 har haft en bemærkelsesværdig karriere både i Danmark og internationalt. Juryen roser hans indsendte kollektion for en stor alsidighed - fra luciaoptog i Aros-regnbuen i Aarhus til kidnappede børn i Somalia. Med base i familiens hjem i Ry har Ladefoged arbejdet for bl.a. New York Times og Time Magazine. Siden 2014 har Joachim Ladefoged arbejdet på Jyllands-Posten.

billedetekst som læses af skærmlæserÅrets nyhedsbillede af Michael Drost-Hansen: En dansk betjent og en 6-årig iransk pige 

Hjertevarme verden rundt 

Årets Nyhedsbillede gik til en serie af freelanceren Michael Drost-Hansen, der var på pletten, da en stor gruppe af flygtninge i september 2015 begav sig ud på motervejen i Padborg med kurs mod Sverige. I serien indgår et fotografi (til højre) af en dansk betjent, der fandt tid til at sætte sig ned på vejen og lege med den 6-årige Noor Al-Saedi fra Irak. Et usædvanligt og hjertevarmt billede fra flygtningekrisen, som gik verden rundt.

Se vinderne i alle 12 kategorier i den store udstilling i Den Sorte Diamant.

 

 

Standard 40 kr.
Diamantklub gratis
Studerende 25 kr.
Børn u. 16 år gratis
Skoleklasser 40 kr.


Billetten giver adgang til alle udstillinger i Den Sorte Diamant

Åbningstider: man-lør 10-19

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram