Årets Pressefoto 2014

Det Nationale Fotomuseum

7. marts 2015 - 18. april 2015 Det Nationale Fotomuseum - Rotunden 02
Årets Pressefoto: Martin Lehmann
Årets Pressefoto: Martin Lehmann

Lille Rose blev årets pressefoto

Det er en hjertegribende historie, der ligger bag årets pressefoto. Rose var kun fem et halvt år, da hun døde af sin medfødte hjertefejl. Fotograf Martin Lehmann havde fulgt den lille pige fra hendes fødsel, og trods alle odds klarede Rose sig så godt, at døden kom på lang afstand. Men da hun var blevet fem et halvt år kunne hendes  krop trods alt ikke mere.

Statsminister og pressens minister Helle Thorning-Schmidt, som var til stede ved overrækkelsen i Den Sorte Diamant, motiverede valget:
”Der er ingen tvivl om, at vinderen har haft store etiske overvejelser. Billedet træder ud af mængden og rammer lige i hjertet. Det er stærkt og dybt menneskeligt. En lille pige er død, men situationen skildres overraskende varmt”.

Fotograf Martin Lehmann kendte den lille piges forældre og blev inviteret med indenfor, da de tog den lille pige hjem umiddelbart efter hendes død, så alle kunne tage afsked. Rose blev placeret i sin seng omgivet af legetøj og blomster. På årets bedste pressefoto, valgt af en mediekyndig jury, undersøger en søster, om det nu også kan være rigtigt, at Rose er død, ved at løfte hendes øjenlåg.

Årets pressefotograf
Selv på denne dag virkede årets vinder fotograf Martin Lehmann lidt i tvivl. ”Kan man det?”, spurgte han om og om igen. Ja, det kan man, når man er en dygtig fotograf. Martin Lehmann vandt også årets pris for bedste reportagefoto for samme billede. Årets pressefotograf blev Politikens Jacob Erhbahn, som havde indsendt en serie, der spænder fra blodige krigshandlinger i Ukraine til skildringen af voksne mandlige tvillinger, hvoraf den ene er svært handicappet og sidder i kørestol, men som alligevel som par gennemfører en Ironman.

”Der uploades ca 3. mia fotos på Facebook hver måned. Hvad betyder det for professionelle fotografer som jer? I har netop ansvar for at holde en høj standard og få det hele med, det flygtige kan andre tage sig af. Og I kan noget helt særligt. I sætter jer for at skabe noget ekstra, et udsnit af virkeligheden. I holder et højt internationalt niveau og vinder mange priser, ” sagde Helle Thorning-Schmidt. Der var særligt bifald til statsministeren, da hun understregede, at fotografi ikke er en konkurrencesport, og at der tages mange hverdagsbilleder uden for konkurrence, som også har stor betydning. Med reference til terrorhandlingen i Paris og København understregede statsministeren, at det er vigtigt at stå sammen i forsvaret for demokratiet, som fotografiet også er en del af. Og hvad der udgives er op til den enkelte fotograf og redaktør:
”Pointen er, at det er jeres valg, sådan er det i et demokrati.”

189 medlemmer af Pressefotografforbundet deltog i årets konkurrence, og 32 fotografer var nominerede. Vinderne blev valgt fra 3413 fotos, 31 multimedieproduktioner og 36 videoproduktioner.   Udstillingen kan ses på Det Nationale Fotomuseum, Det Kongelige Bibliotek frem til den 18. april 2015.

 

 

Standard 40 kr.
Diamantklub gratis
Studerende 25 kr.
Børn u. 16 år gratis
Skoleklasser 40 kr.

Billetter sælges i Diamantinformationen og giver adgang til alle udstillinger. 

Åbningstider: man-lør 10-19

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram